Nieuwe Spaanse wet eist telling en identificatie slachtoffers Franco-dictatuur

door admin
Nieuwe Spaanse wet eist telling en identificatie slachtoffers Franco-dictatuur

De Ley de Memoria Histórica y Democrática (Wet op het historisch en democratisch geheugen) moet de huidige Wet op het historisch geheugen van 2007 op bepaalde punten verruimen en wijzigen.

Verbod adellijke titels en onderscheidingen uit Franco-periode

Adellijke titels en onderscheidingen die tussen 1948 en 1977 werden toegekend voor ‘de verheffing van de Burgeroorlog en de dictatuur’ moeten worden gecatalogiseerd en vervolgens afgeschaft. Een van de voorbeelden hiervan is ‘el Ducado de Franco’ (het Hertogdom van Franco). Onderscheidingen zoals die van de voormalig politieagent Antonio González Pacheco, bekend als Billy el Niño, zijn onverenigbaar met de orde van de Spaanse politie en de Guardia Civil en moeten worden afgeschaft.

Alleen slachtoffers Franco-dictatuur in Vallei der Gevallenen

Volgens die nieuwe wet is de Spaanse regering verantwoordelijk voor het opgraven van slachtoffers die tijdens het Franco-regime zijn gevallen en begraven. Er dient een telling te komen van alle slachtoffers van het Franco-regime en een DNA-bank om slachtoffers te kunnen identificeren. De Spaanse regering dient ook jaarlijks budget vrij te maken voor het opgraven van slachtoffers uit de Vallei der Gevallenen.

In het eerste artikel van de voorgestelde wet staat dat de tijdens de Spaanse burgeroorlog en de Franco-dictatuur die daarop volgde verdwenen slachtoffers moeten worden gevonden. De PSOE wil dat de Vallei der Gevallenen wordt gezien als een civiele begraafplaats en een plek waar de slachtoffers van de oorlog en dictatuur worden herdacht. In de nieuwe wet zal staan dat alleen slachtoffers van deze periode in de Vallei der Gevallenen mogen liggen. Iedere persoon die geen slachtoffer is van het regime van Franco, zal worden verplaatst.

Aangepaste boetes en nieuwe sancties

Als mensen zich niet houden aan deze gewijzigde wet dan gelden er boetes en sancties, net als nu. Toch zullen er enkele wijzigingen worden aangebracht: Boetes voor ernstige overtredingen, zoals het verheerlijken van Franco in openbare ruimtes, worden verlaagd naar 100.000 euro. Aan de andere kant worden voorheen kleine overtredingen, zoals het behoud van de symboliek die verwijst naar het Franco-regime, straks zwaarder bestraft. Verantwoordelijken ontvangen in dat geval een boete tussen de 2.001 en 10.000 euro. Naast geldboetes wordt in de nieuwe wet gesproken over aanvullende sancties, zoals het sluiten van gebouwen, als er geen gehoor wordt gegeven aan de vraag om te stoppen met de verheerlijking van Franco.

Als laatste is in de nieuwe wet opgenomen dat binnen een jaar na inwerkingtreding ervan de ‘leyes de Asociaciones y Fundaciones’ (wet op verenigingen en stichtingen) worden aangepast. Dit zorgt ervoor dat in het openbaar aanzetten tot (in)directe haat tegen slachtoffers van het Franco-regime wordt verboden.

Vooralsnog gaat het om een voorstel voor een nieuwe wet op het historisch en democratisch geheugen. De inhoud van de wet is nog niet besproken binnen de regering van Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk