Start rechtszaak tegen acteur in Spanje door uitspraak; ‘Ik schijt op God’

door admin
Start rechtszaak tegen acteur in Spanje door uitspraak; ‘Ik schijt op God’

“Ik ben een atheïst en ik schijt elke dag op God. Elke keer als ik een bord op mijn grote teen laat vallen en ik heb pijn, dan schijt ik op God. Net als iedere andere Spanjaard dat doet. Ik zal alles blijven zeggen wat ik wil.” Met deze woorden ging de Spaanse acteur, theatermaker en links politiek activist, Willy Toledo, afgelopen maandag de rechtszaal in.

Eis: 22 maanden gevangenisstraf

De christelijke vereniging van advocaten eist twaalf maanden gevangenisstraf tegen Willy Toledo voor godslastering en het beledigen van religieuze sentimenten voor de uitspraken die hij op Facebook heeft gedaan. Daarbovenop eisen ze nog tien maanden extra omdat hij in 2018 niet voor de rechter is verschenen toen hij werd opgeroepen.

Berichten op Facebook

Op 12 oktober 2015 schreef Willy Toledo op Facebook: “Ik schijt op de Maagd van Pilar en ik schijt op alles wat er wordt gezegd.” Toledo liet tijdens de rechtszaak weten dat deze uitspraak een reactie was op een nationale feestdag aangezien dit ‘de dag is waarop genocide en plunderingen van de inheemse volkeren in Amerika begon’.

Op 15 juli 2017 volgde een ander bericht: “Ik schijt op God en ik heb genoeg schijt aan het dogma van de heiligheid en de maagdelijkheid van de Maagd María.” Toledo liet maandag weten dat deze reactie een gevolg was van de uitspraak van de rechter om drie vrouwen in Sevilla te berechten toen ze met een groot beeld van een vagina door Sevilla liepen om aandacht te vragen voor werkloosheid en onzekerheid.

Niet de bedoeling om gelovigen te beledigen

Tijdens de rechtszaak verklaarde Toledo dat het niet de bedoeling is om met zijn uitspraken katholieken en andere gelovigen te beledigen, maar om kritiek te uiten richting de politiek.

Zowel het Openbaar Ministerie in Spanje als de verdediging van Toledo zijn van mening dat de feiten niet bestempeld mogen worden als ‘misdaad’, dat zijn uitspraken vallen onder de ‘vrijheid van meningsuiting’ en dat de acteur dus vrijgesproken moet worden. Toledo vertelt dat hij in 2018 geen gehoor gaf aan de oproep van de rechter vanwege ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’. “Ik wilde daarmee aan de wereld duidelijk maken dat er in Spanje nog steeds mensen worden vervolgd voor godslastering.”

Steun van bekende en onbekende Spanjaarden

Buiten het gerechtsgebouw werd Willy Toledo gesteund door verschillende mensen die spandoeken droegen met Toledo’s teksten: ‘ik schijt op God’. Ook oud-kamerlid Diego Cañamero, leden van Europa Laica en zanger van Def con Dos, César Strawberry, waren aanwezig. Strawberry werd veroordeeld voor het verheerlijken van terrorisme in zijn teksten. Alle mensen die Toledo steunden, riepen gezamenlijk: “We zijn allemaal Willy Toledo” en “vrijheid van meningsuiting”.

Het is niet de eerste keer dat een bekend persoon strijdt voor de vrijheid van meningsuiting in Spanje. In 2018 zaten al meerdere mensen in de beklaagdenbank voor het verheerlijken van terrorisme of het beledigen van een religie of de Spaanse monarchie.

Dit vind je misschien ook leuk