Spanje aangeklaagd bij Europees Hof voor herbegraven Franco

door admin
Spanje aangeklaagd bij Europees Hof voor herbegraven Franco

De familie is van mening dat de Spaanse staat – na de uitspraak van het Hooggerechtshof waar de herbegraving van Franco werd goedgekeurd – heeft gehandeld in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Het recht op beslissing over hun privéleven, het verbod op discriminatie en het recht op een eerlijk proces zijn volgens de nabestaanden van Franco geschonden door de Spaanse staat. 

Schending van recht op beslissing over privéleven

Volgens de familie is er bij de beslissing van het Hooggerechtshof gebruikgemaakt van ‘eenmalige jurisprudentie’ die het recht op beslissing over het privéleven van de familie heeft geschonden door een wet toe te passen die verhinderde dat de familie zelf over het stoffelijk overschot van hun voorouder kon beschikken.

De wens van de kleinkinderen om Franco te herbegraven in de Almudena-kathedraal in Madrid werd genegeerd. En omdat de Mingorrubio-begraafplaats eigendom is van de staat, hebben de nabestaanden van Franco geen vrije toegang en moeten ze – elke keer als ze hun voorouder willen bezoeken – vragen om toestemming.  

Schending van verbod op discriminatie

De familie is van mening dat er sprake is van discriminatie door de Spaanse staat omdat alleen de stoffelijke resten van hun voorouder zijn verwijderd uit de Vallei der Gevallenen en niet de overblijfselen van de andere 191 mensen die in de Vallei zijn begraven en geen slachtoffer zijn van de Spaanse burgeroorlog.

Schending van recht op eerlijk proces

Ten slotte is de familie van mening dat de argumentatie van het besluit van het Hooggerechtshof ernstig tekortschiet en inconsistent is. De verdediging van de nabestaanden heeft herhaaldelijk jurisprudentie aangeleverd en gevraagd om opschorting van het proces. Meerdere malen is dit genegeerd door het Hooggerechtshof en is er besloten om het proces door te zetten. Hierdoor is de nabestaanden het recht ontnomen om een nieuw voorstel te doen tot een alternatieve plek voor het herbegraven van Franco.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zal nu moeten beslissen of zij de aanklacht in behandeling nemen en indien dit het geval is, zal het Hof Spanje vragen om tegenargumenten aan te leveren. Afgelopen 24 oktober werd de voormalig dictator – na maandenland juridisch getouwtrek tussen de Spaanse regering en de nabestaanden – opgegraven uit de Vallei der Gevallenen en herbegraven op de Mingorrubio-begraafplaats in de wijk El Pardo in Madrid.

Dit vind je misschien ook leuk