Wat doen Spaanse supermarkten om verspreiding coronavirus tegen te gaan?

door admin
Wat doen Spaanse supermarkten om verspreiding coronavirus tegen te gaan?

Mercadona, Carrefour, Dia, Lidl, Alcampo, Hipercor, Supercor en Aldi zijn de belangrijkste superkmarkten in Spanje. Zij hebben allemaal hun dagelijkse gang van zaken aangepast aan de noodtoestand.

Mercadona

Mercadona heeft de openingstijden van ruim 1.600 winkels in Spanje aangepast. Vanaf afgelopen maandag kunnen consumenten er terecht van 9 tot 20 uur. Daarmee gaat de supermarkt anderhalf uur eerder dicht dan normaal. Een tegenvaller voor veel mensen is dat Mercadona geen boodschappen meer thuisbezorgd. Op de website staat te lezen dat als gevolg van een enorme gestegen vraag hiernaar de winkel een goede aflevering van de producten niet meer kan garanderen en daarom heeft besloten helemaal niet meer thuis te bezorgen. 

Carrefour

De filialen van Carrefour in Spanje sluiten eveneens eerder. De aangepaste openingstijden van deze van oorsprong Franse keten met 205 hipermarkten, 111 supermarkten Market,  820 Carrefour Express en 24 economische supermarkten Supeco, zijn geopend van 9 tot 21 uur. Normaal waren alle winkels geopend tot 22 uur.

Dia

De openingstijden van de supermarkten van Dia zijn gedurende de noodtoestand van 10 tot 20 uur. Dia blijft wel boodschappen thuisbezorgen maar meldt op de website dat er een vertraging in de bezorging kan optreden als gevolg van de sterk toegenomen vraag. Bezorgers dragen verplicht handschoenen en een gezichtsmasker en moeten de boodschappentassen bij de deur van de klant zetten en een afstand tot de klant bewaren van minimaal één meter. 

Lidl

Lidl beperkt de capaciteit van haar vestigingen. Slechts 50 klanten mogen tegelijkertijd binnen zijn en ook maar één persoon per huishouden. De openingstijden zijn nu van 9 tot 20 uur. De keten beveelt klanten aan om te pinnen en betalingen met cash geld te vermijden. Lidl vraagt op de website klanten ook slechts dat te kopen wat nodig is. Verder dienen zij alle hygiëne-maatregelen in acht te nemen en kalmte te bewaren.

Alcampo

Alcampo heeft de sluitingstijden vervroegd in alle supermarkten. De hipermercados van deze keten zijn geopend tot 21 uur van maandag tot en met zaterdag en op zon- en feestdagen tot 20 uur. De supermarkten zijn op alle dagen geopend tot 20:30 uur. Alcampo vraagt van de klanten minimaal een meter afstand tot andere klanten te houden en de zaak binnen te komen met een boodschappenlijstje. Dit zou de tijd die klanten in de winkel doorbrengen aanzienlijk verkorten. 

Hipercor en Supercor

Van de winkels van El Corte Inglés blijven alleen de supermarkten open. Het gaat hier om alle filialen van de Supercor, de hypermarkten Hipercor en de gebieden met levensmiddelen in de warenhuizen van El Corte Inglés. De openingstijden zijn met 2 uur ingekort. De winkels zijn nu open van 10 tot 20 uur en dat was tot 22 uur. Op zon- en feestdagen zijn de zaken open van 11 tot 20 uur.

Alid

Ook de Aldi past de openingstijden aan. Vanaf dinsdag 17 maart zijn de 309 winkels van deze van oorsprong Duitse supermarktketen geopend van 9 tot 20 uur van maandag tot en met zaterdag. Op zondag overweegt men in de ochtenden open te gaan, zo staat te lezen in een persbericht. De supermarkt verkleint het aanbod en dienstverlening. Zo zijn de machines voor verse sinaasappelsap en de broodsnijmachines uitgeschakeld en worden er geen verse gebak- en banketproducten verkocht. 

Alle supermarkten vragen hun clièntele om de volgende algemene regels in acht te nemen:

– Kom in je eentje boodschappen doen

– Houd minimaal één meter afstand tot andere personen

– Koop enkel dat wat je echt nodig hebt

– Respecteer de capaciteit van de winkel: in de meeste gevallen maximaal 50 personen.

– Betaal bij voorkeur met bankpas

Dit vind je misschien ook leuk