Spanje bestudeert of mensen weer even naar buiten kunnen tijdens quarantaine

door admin
Spanje bestudeert of mensen weer even naar buiten kunnen tijdens quarantaine

Weer naar buiten kunnen om te sporten, het maken van een wandeling of kinderen buiten laten spelen. Het lijkt eeuwen geleden. De Spaanse minister van Gezondheid bracht dit donderdag naar buiten nadat zijn departement had vergaderd. “We zitten nog in een heel prematuur stadium voor wat betreft deze plannen. De statistieken van de komende twee weken en hoe de epidemie zich verder ontwikkelt zijn belangrijk zaken waarop we baseren in hoeverre en wanneer deze scenario’s kunnen worden uitgerold,” zo verklaarde Illa aan de Spaanse pers. “De scenario’s zijn geschetst, maar de beslissing om deze op een bepaald moment uit te rollen zijn lastig. Voor nu heeft Spanje nog enkele zware weken te gaan.”

Veel onzekerheden

De minister sprak eerder deze week over ‘een sprankje hoop’ aangezien de cijfers leken aan te tonen dat de curve leek te stabiliseren. Toch vertelde de minister dat virologen nog veel twijfels hebben over hoe het coronavirus zich verder gaat ontwikkelen bij hogere temperaturen, iets wat in eerste instantie gunstiger lijkt om het virus verder in te dammen. Zekerheden hierover zijn er echter niet en daarom benadrukte de minister voorzichtig te willen zijn om vervolgscenario’s te delen.

Overgangsperiode van crisis naar ‘het nieuwe normaal’

“Er gaat geen dag komen waarop alles van het ene op het andere moment weer normaal is. Er zal sprake zijn van een overgangsperiode waarin we zelfs een nieuwe uitbraak van het coronavirus niet uit mogen sluiten. Ook mogen we niet denken dat als het virus eenmaal achter ons ligt, het nooit meer terug zal komen,” zo waarschuwde Salvador Illa. Volgens Illa hoeft Spanje zich pas geen zorgen meer te maken over het COVID-19-virus zodra er een vaccin op de markt is gebracht.

Zoals eerder is vermeld, lijkt het besmettingspercentage in Spanje iets te vertragen. Echter, door de lange periode waarin een patiënt op de intensive care verblijft, blijft er een dringend tekort aan IC-bedden. Vandaar de moeilijke weken die Spanje nog te gaan heeft, volgens Illa.

Overbrengen coronapatiënten naar andere regio’s ‘niet nodig’

Als laatste liet de minister weten dat diverse ziekenhuizen zich hebben voorbereid om coronapatiënten te verplaatsen van autonome regio’s met overvolle ziekenhuizen naar intensive care-afdelingen in ziekenhuizen in regio’s die het minder druk hebben. Vooralsnog is dit volgens de minister nog niet nodig.

Dit vind je misschien ook leuk