Spanje verwacht dat het nationaal toerisme als eerste voorzichtig zal herstellen

door admin
Spanje verwacht dat het nationaal toerisme als eerste voorzichtig zal herstellen

De minister heeft woensdag vergaderd met de verantwoordelijken in de Spaanse adviesraad voor Toerisme met als doel informatie uit te wisselen en de scenario’s te analyseren die de toeristische sector tegemoet kan zien. Maroto wees erop dat het toerisme ‘een van de motoren van economisch herstel’ is geweest na de vorige crisis en dat de intentie is dat het een belangrijke sector blijft wat bijdrage aan het Spaanse bbp betreft. Volgens het INE draagt het toerisme per jaar 150 miljard euro bij aan het Spaanse bruto binnenlands product.

Spanje na crisis veilige bestemming

In dit opzicht zei de minister dat ‘als de crisis eenmaal is bedwongen Spanje een veilige bestemming is’. Daar zal de nadruk op worden gelegd in de toeristische campagnes om ‘deze veiligheid zichtbaar te maken’ en ’te garanderen dat het accommodatie-aanbod is aangepast op de vraag via een nauwkeurige monitoring van de situatie.’ 

Om op een progressieve manier uit de huidige situatie te komen, heeft de regering maatregelen getroffen op fiscaal vlak, op het gebied van werkgelegenheid en in programma’s waarmee een ‘progressieve uitweg’ zorgvuldig gepland kan worden. Dit zei de minister tijdens haar videopersconferenitie.

PP wil ‘excepcionele maatregelen’

Vandaag heeft de oppositiepartij PP nog aan de regering gevraagd de toeristische sector ‘niet te laten vallen en om ‘excepcionele maatregelen te nemen’ om de sector te steunen. Naast het feit dat het toerisme een grote bijdrage levert aan de Spaanse economie, is de sector ook een belangrijke werkgever.

55 miljard euro verlies

Volgens de toeristische organisatie Exceltur zullen de verliezen in de sector door de lockdown minstens oplopen tot 55 miljard euro. De sector in het land dat geldt als de tweede belangrijkste toeristische bestemming ter wereld, beschouwt het jaar 2020 als verloren. Allereerst is wat normaal het startschot voor het toeristische seizoenis, de Semana Santa, volledig verwoest. Exceltur verwacht de komst van de eerste buitenlandse toeristen niet eerder dan in juni.

Het nationale BBP zou na de ineenstorting van de toeristische sector met meer dan 4% kunnen dalen. De Spaanse Tourism Synthetic Indicator (ISTE), die de evolutie van de sector bepaalt, zou met 32,4 procent dalen als gevolg van de crisis veroorzaakt door het coronavirus. Deskundigen berekenen al de gevolgen voor het BBP van het hele land, schrijft de krant VozPopuli op basis van uitspraken van Luis Buzzi, partner bij KPMG en verantwoordelijk voor toerisme en vrije tijd bij KPMG.

‘We staan voor een complex panorama, dat is veroorzaakt door een onbekende pandemie die ons in een recessie zal brengen. En als we pandemie en recessie combineren, zien we een onzeker scenario waarin geleerde lessen niet gelden en ook niet kunnen worden toegepast’, aldus Buzzi.

Men verwacht dat vanaf juni de eerste noodzakelijke reizen worden uitgevoerd: familiebijeenkomsten, bedrijfsreizen die niet kunnen worden uitgesteld, etc. De vliegreizen zullen de komende maanden kort zijn. De binnenlandse toerist wordt de ster van de zomer. Deze zal verantwoordelijk zijn voor het beetje bij beetje reactiveren van de horeca, waar het herstel sneller zal zijn dan in de rest van de sector. Zakenreizen met evenementen en conferenties worden vermoedelijk pas de laatste drie maanden van het jaar hervat. De eerste langeafstandsvluchten zullen begin 2021 pas weer worden gemaakt.

Dit vind je misschien ook leuk