Nederland recht tegenover Spanje en Italië over voorwaarden noodpakket

door admin
Nederland recht tegenover Spanje en Italië over voorwaarden noodpakket

Na de botte uitspraak van de Nederlandse Minister van Financiën, Wopke Hoekstra, liet premier Rutte weten een gesprek te willen met de premiers van Spanje en Italië om het ‘gif uit het gesprek’ te halen. Sindsdien zijn de agenda’s van de premiers hiervoor niet meer vrijgemaakt en in de tussentijd heeft de Eurogroep gisteren zestien uur lang vergaderd zonder dat de landen dichter bij elkaar zijn gekomen, en daarmee tot een unaniem antwoord op de economische crisis die in Europa is ontstaan door de strijd tegen het coronavirus.

Verdeeldheid tussen noord en zuid alleen maar groter

Sterker nog; de vergadering tussen de ministers van de eurolanden heeft er gisteren voor gezorgd dat de scheiding tussen noord en zuid – voornamelijk tussen Nederland aan de ene kant en Spanje en Italië aan de andere kant – alleen maar groter is geworden. Toch geven de eurolanden na deze mislukking de moed niet op en doen ze vandaag een nieuwe poging.

Noodfonds van 500 miljard binnen Europa

Dinsdagavond en -nacht lag een noodpakket van ruim 500 miljard euro op tafel. Bijna de helft ervan betreft de 240 miljard uit het Europese reddingsfonds (MEDE). Gezien het feit dat we te maken hebben met een wereldwijde crisis wilden achttien van de negentien landen akkoord gaan met dit pakket. Naast het reddingsfonds bestaat het noodpakket uit 200 miljard euro van de Europese Investeringsbank voor bedrijven en is er zo’n 100 miljard euro voor nationale WW-regelingen.

Europa is het erover eens dat een land gebruik mag maken van het pakket met als eis dat het geld op korte termijn wordt gebruikt om de gevolgen van de coronacrisis op te lossen. Nederland is een van de weinige landen die vindt dat er op de middellange termijn voorwaarden gesteld moeten worden aan het besteden van het geld uit het reddingsfonds. Hoewel minister Hoekstra eergisteren vertelde dat de exacte voorwaarden ook wel konden wachten tot later, dreef hij zijn EU-collega’s gisteren tot wanhoop over de voorwaarden van het noodpakket.

Nederland eist voorwaarden

Alleen Nederland hield zich vast aan de eis dat landen die geld krijgen uit dit pakket op de middellange termijn onder toezicht komen van Brussel en hun begroting naar verloop van tijd op orde brengen. Zonder het beestje bij de naam te noemen, was het duidelijk dat hij hiermee voornamelijk Spanje en Italië bedoelde.   

Vooralsnog hebben de eurolanden voldoende om het over eens te worden. Hoewel het gesprek tussen Rutte, Conte en Sánchez nog niet plaats heeft gevonden, zou het – gezien de onderlinge verdeeldheid – misschien geen gek idee lijken om dit gesprek alsnog plaats te laten vinden.

Dit vind je misschien ook leuk