Platform: Wanbeleid Madrid deels oorzaak duizenden doden verzorgingstehuizen

door admin
Platform: Wanbeleid Madrid deels oorzaak duizenden doden verzorgingstehuizen

Het coronavirus heeft gezorgd voor bijna 19.000 doden in Spanje. De regio Madrid wordt het hardst getroffen door het virus. In verzorgingstehuizen in Madrid zijn minstens 4.750 ouderen overleden aan het coronavirus. Verenigingen en organisaties, die zich inzetten voor een waardige behandeling van ouderen in Spanje, trekken massaal aan de bel en uiten openlijk hun kritiek op het management van de tehuizen en wenden zich nu tot de regioregering waar, volgens een van de platforms, sprake is van ernstig wanbeleid.

Verordening ministerie Madrid onvoldoende uitgevoerd

Miguel Vázquez, voorzitter van het platform voor de waardigheid van ouderen in verzorgingstehuizen, legt aan de Spaanse nieuwssite El Plural uit dat het onvoldoende naleven van een verordening van het Ministerie van Volksgezondheid zeer waarschijnlijk een van de redenen is waarom er zoveel mensen zijn overleden. Het gaat hierbij om verordening 265/2020 van het Ministerie van Volksgezondheid waarin wordt verplicht dat per 22 maart alle ouderen in vier groepen moeten worden ingedeeld op basis van de mate van besmetting. Dit gebeurde in veel tehuizen niet of veel te laat.

Schuiven met verantwoordelijkheden

Om dit te realiseren mochten regionale overheden ingrijpen als deze classificatie niet voldoende werd uitgevoerd. In de regio Madrid duurde het vijf dagen voordat de ministeries eruit waren onder welke verantwoordelijkheid dit ingrijpen zou komen te liggen; bij het Ministerie van Volksgezondheid of onder dat van Sociaal Beleid. Pas op 28 maart verscheen deze verordening in het regionale staatsblad van Madrid en in die kleine week heeft het virus razendsnel om zich heen gegrepen.

Weigeren van professionele hulp

Daarnaast heeft het platform ook de hulp voorgesteld van de ngo Médicos del Mundo aangezien deze organisatie al veel ervaring heeft met pandemieën zoals ebola. De voorzitter vertelt dat de regionale overheid Madrid dit aanbod heeft afgeslagen aangezien hun aanpak van de situatie voldoende zou zijn.

Familieleden en nabestaanden tasten in duister

Het management van regiopremier Ayuso wordt ook bekritiseerd vanwege het gebrek aan informatie over en communicatie door het managent van verzorgingstehuizen. Zelfs nabestaanden krijgen nauwelijks informatie over hun geliefde of over het aantal sterfgevallen. “Het gebrek aan informatie leidt tot onzekerheid en angst bij deze families en maakt alles nog veel erger,” aldus voorzitter Vázquez.

Dit vind je misschien ook leuk