Spanje voorziet verlenging lock down tot 11 mei met versoepeling maatregelen

door admin
Spanje voorziet verlenging lock down tot 11 mei met versoepeling maatregelen

Samen met experts bekijkt de regering of en in welke mate de maatregelen soepeler kunnen nu de piek van het aantal besmettingen en doden achter de rug lijkt te zijn. Men wil langzaam weer terug naar de ‘normaliteit’ door de ‘opsluiting’ van een aantal groepen in de samenleving draaglijker te maken en toe te staan dat bijvoorbeeld kinderen vanaf 26 april naar buiten mogen of dat mensen in de buitenlucht mogen sporten.

Deze twee mogelijkheden liggen al een tijd op tafel, net als andere opties zoals ouderen en mensen in kwetsbare groepen langer thuis te laten blijven. Dinsdag beslist de ministerraad over de verlenging en woensdag moet erover gestemd worden in de Spaanse Tweede Kamer.

Dat er een verlenging komt werd tien dagen geleden al bekendgemaakt door de premier die toen in het parlement zei ervan ‘overtuigd’ te zijn dat er na 26 april nog een verlenging moet komen. 

Minister Illa van Gezondheid heeft de autonome regio’s verzocht om met hun eigen alternatieven te komen over hoe de voortzetting van de lock down eruit moet komen te zien, zodat hij deze vervolgens kan bestuderen. Aragón en Galicië waren de eerste om voor te stellen dat kinderen weer af en toe naar buiten kunnen. Ook de vicepresident van Madrid wees erop dat kinderen vanaf 26 april af en toe even naar buiten mogen. De regering heeft ook geluisterd naar de autoriteiten op de Canarische Eilanden en de Balearen. De eilanden zijn minder hard door de coronapandemie getroffen en zouden eerder de maatregelen van de lock down willen versoepelen dan regio’s op het vasteland, waar het virus veel heftiger heeft toegeslagen. 

Fernando Simón van het crisiscomité dat de regering adviseert over de te volgen stappen tijdens de coronacrisis liet wel weten dat het mooi klinkt om kinderen naar buiten te laten gaan en mensen weer buiten te laten sporten, maar dat de toepassing ervan in de praktijk ‘zeer gecompliceerd’ kan zijn. 

Dit vind je misschien ook leuk