Spaanse horecasector aan de rand van de afgrond

door admin
Spaanse horecasector aan de rand van de afgrond

Dit zei Díaz op vrijdag. Ze lichtte toe dat de eerste fase om de werkgelegenheid in Spanje langzaam weer op gang te laten komen tot de zomer duurt en de productie betreft. Een tweede fase zal zich uitstrekken tot het einde van het jaar. Dit betekent dat de door de lock down al zwaar getroffen horecasector voorlopig nog vanaf de zijlijn moet toekijken. Vanuit het ministerie wordt nadrukkelijk verwezen naar het ministerie van Gezondheid die de uiteindelijke beslissingen zal nemen over de terugkeer naar de normaliteit. 

Bedrijfsverenigingen in de vrije tijds- en horecasector die een catastrofe vrezen, eisen van de regering een plan en zijn met stomheid geslagen door de uitspraken van minister Díaz. Ze weigeren te geloven dat de bedrijven die ze vertegenwoordigen voor het einde van het jaar niet meer open kunnen en willen duidelijkheid over de mogelijkheid dat de regering een hele sector de afgrond in duwt. Ze zijn van mening, zo schrijft de krant Economia Digital, dat bedrijven in de sector weer open kunnen en terug kunnen keren naar een zekere normaliteit ver vóór het einde van het jaar. 

Of er een catastrofe volgt of niet in de belangrijke sector hangt af van de uiteindelijke beslissing van de regering over regelingen om de werkgelegenheid te beschermen zoals de ERTE regeling wegens overmacht. Op basis hiervan kunnen bedrijven werknemers tijdelijk ontslaan, zodat deze uitkeringen ontvangen en bedrijven niet failliet hoeven te gaan.

Vanuit de sector zelf wil men weten of die tijdelijke arbeidsregelingen flexibel ingezet kunnen worden omdat duidelijk is dat ook nadat de noodtoestand beëindigd zal zijn, de normaliteit in de sector niet direct terug zal zijn en men zeker niet hetzelfde aantal mensen kan aannemen als ervoor. 

Ondanks dat vanuit het ministerie van Arbeid wordt benadrukt dat er een dialoog is tussen vakbonden en werkgevers heeft men vanuit de sector het gevoel dat er onvoldoende naar ze geluisterd wordt. Dit lieten donderdag de volgende organisaties weten: de Hostelería de España, een zakelijke organisatie die meer dan 270.000 restaurants in het land vertegenwoordigt; AECOC, de zakelijke vereniging die ruim 30.000 fabrikanten vertegenwoordigt en de Spaanse federatie voor Industrieën van levensmiddelen (FIAB) die 45 bedrijfsorganisaties verenigt. De drie organisties hebben gezamenlijk de regering verzocht actief deel te kunnen nemen aan het heractiveringsplan voor de sector die goed is voor 29 procent van het bbp en waarin bijna 7 miljoen mensen werkzaam zijn. 

In Spanje zijn inmiddels meer dan 20.000 mensen overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting. De curve van besmettingen en doden is wel aan het afvlakken, maar de angst op een nieuwe uitbraak blijft bestaan. De noodtoestand wordt daarom ook naar alle waarschijnlijkheid de komende week verlengd tot 11 mei

Dit vind je misschien ook leuk