Beroemde stierenrennen Pamplona afgelast wegens coronavirus

door admin
Beroemde stierenrennen Pamplona afgelast wegens coronavirus

Hiermee zijn de twee belangrijkste festiviteiten met stierengevechten in Spanje geannuleerd. Vorige maand kondigde de burgermeester van Pamplona, Enrique Maya, nog aan dat feest dat jaarlijks in de week van 6 tot en met 14 juli wordt gevierd tijdelijk zou worden opgeschort, maar vandaag is besloten dat het feest dit jaar definitief niet zal doorgaan. Dit werd meegedeeld door de waarnemend burgemeester, Ana Elizalde. De burgemeester van Pamplona zelf is besmet met het coronavirus en ligt thuis in isolatie.

Niet onverwacht

Het annuleren van het evenement kwam niet als een verrassing voor de organisatie van las Fiestas de San Fermín. Wereldwijd zijn evenementen afgelast wegens het virus. Zolang er geen vaccin is ontwikkeld, zal de viering niet plaatsvinden, aldus Elizalde.

Eerdere afgelastingen

San Fermín was de eerste bisschop van Pamplona en leefde in de derde eeuw. Vanaf de twaalfde eeuw werd hij geëerd nadat hij jarenlang in vergetelheid was geraakt. Rond de veertiende eeuw werden er naast de verering van San Fermín ook een jaarlijkse markt en stierenrennen georganiseerd. Oorspronkelijk was het een lokale viering, maar het is uitgegroeid naar een groot evenement.In al die jaren het festival is slechts vier keer afgelast. De eerste afgelastingen waren in 1937 en 1938 vanwege de Spaanse burgeroorlog. In 1978 ging het niet door omdat er rellen ontstonden toen jongeren de amnestie voor gevangenen van de terroristische groepering ETA eisten en tijdens deze rellen een student werd doodgeschoten. De laatste keer was in 1997 wegens de moord op het raadslid Miguel Ángel Blanco door de ETA.     

Verlies

Jaarlijks komt ruim een miljoen bezoekers uit binnen- en buitenland naar Pamplona om de stieren door de straten te zien rennen of om zelf mee te rennen. De afgelasting van het evenement is niet alleen een emotioneel verlies voor vele Spanjaarden, maar ook economisch heeft het grote gevolgen voor de gemeente. Geschat wordt dat las fiestas de San Fermín Pamplona de afgelopen tien jaar zo’n 740 miljoen euro hebben opgeleverd. Elizalde kondigde aan dat de gemeenteraad oplossingen zal aandragen om de schade zoveel mogelijk te verlichten.

Financiële compensatie

Inmiddels zijn er in Spanje, Frankrijk en Portugal al meer dan 2.000 stierengevechten en stierenfeesten afgelast voor 2020. Met de dag wordt de kans kleiner dat er dit jaar nog stierengevechten zullen plaatsvinden. De stierenvechtsector heeft inmiddels bij de Spaanse overheid om een financiële compensatie gevraagd. Dit heeft tot talrijke verontwaardigde reacties geleid in social media. Het is bekend dat meer dan 85% van de Spanjaarden tegen het subsidiëren van het stierenvechten is. Alle sectoren in de Spaanse samenleving worden diep geraakt door de uitbraak van het coronavirus.

De stierenvechtsector ontvangt jaarlijks miljoenen euro’s aan subsidies op zowel landelijk, regionaal als gemeentelijk niveau. Ook vanuit de Europese Unie stroomt er jaarlijks 130 miljoen euro aan landbouwsubsidies richting de veehouderijen die vechtstieren fokken. Dit zijn miljoenen euro’s die gebruikt worden voor vermaak met dieren, en geld dat niet terecht komt in vitale sectoren zoals de gezondheidszorg en het onderwijs, terwijl deze in Spanje alle financiële steun kunnen gebruiken. De gezondheidszorg in Spanje is hard getroffen door de uitbraak van de coronavirus.

Het CAS International (Comité Anti Stierenvechten) vindt het een positieve ontwikkeling dat de stierenrennen van Pamplona en andere feesten met stieren zoals stierengevechten niet doorgaan. De meerderheid van de Spanjaarden is tegen dit soort evenementen en beschouwt het als dierenleed.

Dit vind je misschien ook leuk