Welke gebieden in Spanje mogen maandag naar fase 1?

door admin
Welke gebieden in Spanje mogen maandag naar fase 1?

Vanaf maandag 11 mei krijgen inwoners van Galicië, Asturië, Cantabrië, Baskenland, La Rioja, Navarra, Aragón, Extremadura, Murcia, Canarische Eilanden, Balearen, Ceuta en Melilla meer bewegingsruimte omdat ze van fase 0, waarin sinds afgelopen maandag heel Spanje zit, naar fase 1 mogen.

Deels naar fase 1

In Castilla-La Mancha gaan alleen de provincies Gadalajara en Cuenca door. In Andalusië gaan Huelva, Cádiz, Córdoba, Jaén en Almería naar fase 1 en Malaga en Granada blijven in fase 0. In Catalonië gaan Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona en Alt Pirineu en Aran naar de volgende fase.

In de regio Valencia gaan 10 gezondheidsdistricten naar fase 1. Dit zijn Vinaròs (Castellón), Requena (Valencia), Xàtiva-Ontinyent (Valencia), Gandia (Valencia), Alcoy (Alicante), Dénia (Alicante), La Marina Baixa (Alicante), Elda (Alicante), Orihuela (Alicante) en Torrevieja (Alicante). Drie regio’s van Catalonië: Terres de l’Ebre (Tarragona), Camp de Tarragona (Tarragona) en Alt Pirineu-Aran (Lleida) en 26 kleine zones in Castilla y León.

Alle regio’s, provincies en districten die vrijdag groen licht kregen, voegen zich daarmee bij de eilanden Formentera op de Balearen en La Graciosa, El Hierro en La Gomera op de Canarische Eilanden die al sinds maandag 4 mei in fase 1 zaten vanwege het geringe aantal besmettingen daar. 

Madrid blijft in zijn geheel in fase 0. Alle autonome regio’s, behalve Catalonië en Castilla y León, hebben zelf voorgesteld naar de volgende fase te gaan. 

Sociale discipline nodig

In het gebied dat vanaf maandag overgaat naar fase 1 woont volgens minister Illa van Volksgezondheid 51 procent van de Spaanse bevolking. Illa benadrukte dat in deze etappe ‘sociale discipline meer dan ooit nodig is’ en dat het de-escalatieplan ‘gezamenlijk bestuur en voorzichtigheid’ als fundamenten heeft. Verder gaf hij aan dat de beslissing genomen is op basis van ‘wetenschappelijk bewijs’ en niet op basis van ‘politieke belangen’. Lees hier op welke criteria de zones zijn geëvalueerd door het team van experts en het ministerie.

Spanje heeft de afgelopen 24 uur met 229 een lichte toename genoteerd in het aantal dagelijks doden als gevolg van Covid-19. Donderdag waren dat er 213.

Twee weken in fase 1

Minister Illa heeft gezegd dat de regio’s komende maandag weer hun voorstellen kunnen indienen maar dat in principe alle regio’s, districten en zones die maandag naar fase 1 gaan daar 2 weken blijven voordat hun situatie opnieuw geëvalueerd zal worden. 

Precieze regels

Morgen volgen meer nieuwe details over de regels in fase 1 op deze site zodra ze zijn gepubliceerd in het staatsblad BOE. De regering heeft algemene maatregelen vastgesteld per fase maar in overeenstemming met de autonome regio’s kunnen specifieke maatregelen anders zijn per gebied.

Lees hier de meest gestelde vragen over de verschillende fases in het de-escalatieplan

Dit vind je misschien ook leuk