Reizigers naar Spanje verplicht twee weken in quarantaine

door admin
Reizigers naar Spanje verplicht twee weken in quarantaine

De noodtoestand geldt vooralsnog tot 24 mei. Dit werd dinsdag 12 mei gepubliceerd in het officiële Spaanse staatsblad BOE. ‘Tijdens de de-escalatieperiode moeten de maatregelen en de controle op hygiëne geïntensifeerd worden bij aflle internationale reizigers die Spanje binnenkomen om te voorkomen dat het coronavirus met hen het land binnenkomt’, zo meldt de tekst. Tot nu toe gold deze maatregel alleen voor Spanjaarden en residenten in Spanje die terugkeerden uit Italië. Nu geldt dit voor alle reizigers uit het buitenland ongeacht het land van herkomst.

Ondanks dat gisteren in een aantal Spaanse kranten werd gepubliceerd over gesprekken die gevoerd werden door ministers van Volksgezondheid in Italië, Duitsland, Spanje en Groot-Brittannië om géén twee weken quarantaine op te leggen aan reizigers uit het buitenland, staat in de BOE van vandaag dat ‘ook andere landen zoals Italië, Duitsland en Frankrijk hebben bepaald dat buitenlandse reizigers die in deze landen aankomen twee weken in quarantaine moeten’.

‘Evolutie virus Spanje verloopt heel goed’

Fernando Simón, directeur van het Centrum voor coördinatie van gezondheidswaarschuwingen en noodsituaties van het ministerie van Volksgezondheid, legde tijdens zijn dagelijkse videopersconferentie uit dat deze maatregel juist wordt opgelegd omdat de evolutie van het virus in Spanje ‘zo goed’ verloopt. ‘Degenen die van buiten Spanje komen, zouden ons grootste risico kunnen vormen. We zitten in eenzelfde situatie als die van eind februari, begin maart, toen alle besmettingsgevallen van buiten Spanje kwamen’. Het gaat om een preventieve maatregel die net zolang wordt opgelegd totdat andere landen hetzelfde transmissieniveau van het virus hebben bereikt als Spanje heeft. 

Deze 14 dagen quarantaine gaan in vanaf de dag volgend op de aankomst van de reiziger in Spanje. Gedurende de 14 dagen moet de reiziger in zijn (vakantie)woning zijn en kan dat alleen verlaten om boodschappen, medicijnen of andere producten voor eerste levensbehoeften aan te schaffen of om naar een huisarts of ziekenhuis te gaan of vanwege overmacht of noodsituaties. In alle gevallen dient de persoon een mondkapje te dragen. Gedurende de noodtoestand kunnen de Spaanse autoriteiten de reiziger volgen. Als er Covid-achtige symptomen optreden zoals koorts, hoest of ademhalingsproblemen moet men direct telefonisch contact opnemen met de daartoe door elke autonome regio aangewezen gezondheidsdiensten. Daarbij moet duidelijk worden vermeld dat degene die belt in quarantaine verblijft vanwege de komst uit het buitenland. 

Wie mag tot 24 mei naar Spanje reizen?

Nog steeds mogen alleen de volgende personen naar Spanje reizen: Spaanse staatsburgers, inwoners van Spanje die in Spanje hun gewone verblijfplaats hebben en dat kunnen bewijzen, grenswerkers, mensen die werken in de (ouderen)zorg, degenen die om redenen van overmacht of noodsituatie naar Spanje moeten gaan, buitenlands diplomatiek personeel en personeel van internationale organisaties en diensten die zijn vrijgesteld van bovengenoemde beperkingen. 

Dit vind je misschien ook leuk