Deze zomer korter en met reservering naar het Spaanse strand

door admin
Deze zomer korter en met reservering naar het Spaanse strand

Met een kustlijn van in totaal 8000 kilometer en meer dan 3,5 duizend stranden zou je verwachten dat er in Spanje voor iedereen ruimte genoeg is om op anderhalve meter afstand van elkaar gebruik te maken van het strand. Toch is de realiteit in veel toeristische gebieden anders; in augustus moet met het nodige ellebogenwerk een plekje op het strand worden bemachtigd om er vervolgens met de hele familie de rest van de dag door te brengen, met de collega-strandgangers op slechts een minimaal streepje zand afstand. 

Voorzichtigheid voorlopig nog geboden

Vanaf afgelopen maandag werden de eerste stranden weer geopend om er te wandelen of te sporten. Iedereen die naar het strand wil zonder sportieve intenties zal nog geduld moeten opbrengen tot aanvang van fase 3, de laatste fase naar het ‘nieuwe normaal’. Een fase waarin voorzichtigheid nog geboden is, want ook al vormt de zee geen besmettingsgevaar, grote druktes doen dat des te meer.   

Kustgemeentes zijn nu in meer of mindere mate bezig met het voorbereiden op de komst van de eerste strandliefhebbers. Het opdelen van het strand in verschillende percelen en verschillende stukken strand voor verschillende activiteiten of doelgroepen zijn voorbeelden van maatregelen die getroffen worden om mensen zoveel mogelijk uit elkaars buurt te houden. 

Wat is er tot nu geregeld voor strandgasten aan de Spaanse kust?

Andalusië

Fuengirola en Málaga willen als eerste toeristische bestemming gebruik van artificial intelligence maken om de bezetting van de stranden en andere openbare ruimte te bewaken. Daarbij wordt een programma gebruikt dat real time informatie uitzendt over de actuele bezettingsgraad. Daarvoor worden sensoren aangebracht in lantaarnpalen om de drukte op de stranden te registreren. Deze creëren virtuele vierkanten waarvoor een maximaal aantal bezoekers geldt. Het programma registreert precies hoeveel mensen er in het vierkant bijkomen en hoeveel eruit gaan. Strandgasten kunnen met een gratis te downloaden app kijken op welke locaties er op het strand nog ruimte is: groen betekent beschikbaar, geel een bezetting van 75% en rood betekent vol (100%). 

Aan de Costa Tropical (Granada) worden geen problemen verwacht als gevolg van drukte omdat hier veel stranden meer dan 250 meter breed zijn. Een deel van de kuststrook zal met zand en andere aanpassingen tot strand worden omgebouwd om meer ruimte aan strandgasten te bieden. Ook zullen hier flessen hygiënische handgel worden geplaatst en zullen gezichtsmaskers en andere beschermingsmiddelen worden uitgedeeld. 

Asturië

De gemeenten Llanes en Ribadesella hebben laten weten dat er verschillende zones voor verschillende activiteiten en doelgroepen worden ingericht. 

Balearen

Gemeente Calvìa op Mallorca is aan het bekijken hoe ze het strand gaan indelen en hoe ze dit zullen markeren. Op plaatsen met dienstverlening zal een afstand van 4,4 meter tussen de parasols worden aangehouden. Deze afstand wordt ook aangehouden tussen de percelen die worden toegewezen aan individuen of families. 

In Alcúdia, ook op Mallorca, wordt zelfs een afstand van acht meter tussen de parasols aangehouden aan weerszijden en tien meter afstand tussen de onderlinge rijen, dat is het dubbele van de normale situatie waardoor het aantal parasols en ligstoelen is gehalveerd.

In Sant Josep, Ibiza, zal ook het aantal beschikbare parasols lager zijn. 

Canarische Eilanden

Las Palmas (Gran Canaria) had al voor aanvang van de coronacrisis een systeem op de planning staan waarmee live toezicht kan worden gehouden op de drukte van het strand van Las Canteras. Nu zal dit systeem worden ingezet om strandgasten naar de minder drukke gebieden te leiden. De informatie komt beschikbaar door middel van een app. 

Op het strand van Mogán, aan de zuidkant van het eiland, wordt een maximaal aantal van 500 strandgasten gehanteerd en de beschikbare strandstoelen worden gehalveerd. Het strand wordt ik vakken van 2,5 bij 2,5 meter ingedeeld voor twee strandlakens of twee strandstoelen en in 5 bij 2,5 meter voor families. 

Op Tenerife worden in Puerto de la Cruz strandwachten ingezet voor het uitvoeren van controles op het houden van minimaal twee meter afstand.  

Catalonië

De gemeente van Lloret de Mar overweegt om de twee belangrijkste stranden Lloret en Fenals in drie secties te verdelen voor een maximaal aantal strandgasten: een voor ouderen, een voor families en een voor volwassenen zonder kinderen. Sanitaire voorzieningen zullen alleen open gaan als er geen besmettingsrisico op deze plaatsen is. 

Valencia

In Canet d’En Berenguer zal het strand in kleine percelen worden verdeeld waarbij de nodige sociale afstand in acht wordt genomen en waarvoor reserveren via een app noodzakelijk is. Gasten krijgen een QR-code waarmee toegang wordt verleend tot het strand. Er zijn ochtend- en middagsessies en er worden ingangs- en uitgangsstroken gerealiseerd.

In Oliva wordt gewerkt met een app die bijhoudt hoeveel mensen er op welk strand zijn. 

In Cullera worden meer strandwachten ingezet dan normaal om controles op de sociale afstand te houden. Ook wordt hier gekeken naar de mogelijkheid om drones in te zetten die de drukte op de stranden registreren. 

Galicië

Op het strand van Silgar in Sanxenxo zullen 780 verschillende secties worden gecreëerd met ruimte voor maximaal 2.3400 strandgasten. Op het strand van Lugo was eerder al een reserveringssysteem geïmplementeerd met handhaving van een maximale bezetting.  

Murcia

In Murcia wordt momenteel niet alleen nagedacht over de verdeling van het strand in percelen, maar ook over zaken als het gebruik van sanitair, openbare bankjes, toegangsstroken tot de zee en regels voor verblijf in een van de strandtentjes. Ook heeft de gemeente offertes aangevraagd voor het plaatsen van plastic schermen in openbare ruimten. 

Baskenland

In de meeste Baskische kustgemeentes zijn nog geen concrete plannen gemaakt voor het gebruik van de stranden omdat het seizoen hier later dan in de rest van Spanje van start gaat. Veel gemeentes willen de officiële richtlijnen van de Baskische regioregering en het ministerie van Volksgezondheid afwachten. De gemeente San Sebastian heeft het voornemen om, indien dat nodig blijkt, de smallere stranden zoals playa La Concha te sluiten voor het publiek.

Dit vind je misschien ook leuk