Mondkapjes in Spanje verplicht in openbare ruimten

door admin
Mondkapjes in Spanje verplicht in openbare ruimten

De maatregel werd woensdag gepubliceerd in de staatscourant BOE. Het mondkapjes-issue is sinds aanvang van de noodtoestand al een heikel punt geweest in de besprekingen. Veel regio’s waren in eerste instantie van mening dat mondkapjes voor symptoomvrije mensen niet nodig en zelfs contraproductief zouden zijn. Nadat het Europees Centrum voor Ziektepreventie de criteria bijstelde over het dragen van gezichtsbescherming, stelden ook de autonome regio’s hun mening over deze kwestie bij. Vanaf 4 mei werd het dragen van mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht, een maatregel die vanaf morgen voor alle gesloten openbare ruimten in Spanje zal gelden.

Er gelden vier uitzonderingen. Mensen met ademhalingsproblemen, mensen bij wie het gebruik van een masker om gerechtvaardigde gezondheidsredenen wordt afgeraden of die, vanwege hun invaliditeit, situatie van afhankelijkheid gedragsveranderingen vertonen die het gebruik van een gezichtsmasker onhaalbaar maken. Ook mensen die activiteiten ondernemen waarbij het gebruik van een masker niet samengaat of geen mondkapje kunnen dragen wegens een situatie van overmacht of in een noodsituatie.

Het ministerie van Volksgezondheid gaat geen maskers gratis uitdelen, maar laat die optie aan de autonome regio’s. Ook worden er geen specifieke modellen aan- of afgeraden. ‘Elk type masker bij voorkeur hygiënisch en chirurgisch dat de mond en neus bedekt.’ Voor chirurgische maskers heeft de regering een maximumprijs vastgesteld van 96 eurocent per stuk. In het ministerieel besluit staan geen details over eventuele boetes of sancties voor wie geen masker gebruikt. Juridische bronnen zeggen tegen El País dat de Wet op de Burgerlijke Veiligheid zal worden toegepast net zoals bij alle andere maatregelen die zijn genomen tijdens de alarmstatus. Zeer zware overtredingen worden hier beboet met bedragen van 30.001 tot 600.000 euro, zware overtredingen met boetes tussen 601 en 30.000 euro en op lichte overtredingen kan een boete van 100 tot 600 euro volgen.

Klik hier voor de volledige tekst in BOE.

Dit vind je misschien ook leuk