Catalonië houdt op 14 februari vervroegde verkiezingen

door admin
Catalonië houdt op 14 februari vervroegde verkiezingen

Eerder deze week kondigde de uit zijn ambt gezette separatistische Catalaanse premier Quim Torra al aan dat er vervroegde regionale verkiezingen zouden komen. Dat deed hij naar aanleiding van de uitspraak van het Spaanse Hooggerechtshof over zijn ongehoorzaamheid.  Hij weigerde om tijdens de verkiezingsperiode vorig jaar een spandoek weg te halen van het regeringsgebouw, dat de vrijlating eiste van de Catalaanse politieke gevangenen. Torra mag het komende half jaar geen politiek mandaat uitoefenen en zich niet verkiesbaar stellen.

Eerst komt er nog een overlegronde met alle parlementaire fracties op zoek naar een opvolger voor ex-premier Quim Torra. De pro-onafhankelijkheidspartijen willen geen kandidaat naar voren schuiven uit protest tegen de afzetting van de separatistische leider. Als zij geen meerderheid bereiken, lijken vervroegde verkiezingen de enige uitweg te zijn.

Torra is tegen zijn afzetting in beroep gegaan bij het Spaanse Grondwettelijk Hof. Volgens hem is het besluit van de rechters politiek gemotiveerd en een poging de Catalaanse regering omver te werpen. De regio hield drie jaar geleden, onder leiding van de naar België gevluchtte ex-premier Carles Puigdemont, een onwettig onafhankelijkheidsreferendum. Dit veroorzaakte grote problemen in de relatie tussen Catalonië en de centrale regering in Madrid.  

Eerder deze week in de nacht van woensdag op donderdag zijn volgens de Catalaanse politie 16 personen opgepakt bij demonstraties ter gelegenheid van de derde verjaardag van het verboden referendum 1-O.

Dit vind je misschien ook leuk