Radar Covid-app Spanje nu pas in gebruik in Madrid

door admin
Radar Covid-app Spanje nu pas in gebruik in Madrid

De app werd maanden geleden door de Spaanse regering gelanceerd voor het traceren van contacten van mensen die in aanraking zijn gekomen met coronapatiënten. Via de app kunnen mensen tevens worden gewaarschuwd als er mogelijk contact met een besmette persoon is geweest. Dit alles om besmettingen zoveel mogelijk de kop in te drukken.

Hoe werkt de Radar Covid-app?

De Radar Covid-app werkt via bluetooth, is gratis en anoniem. Als mensen positief zijn getest dan ontvangen zij een code van de gezondheidsdiensten die ingevoerd kan worden in de app. Vervolgens stuurt de app een waarschuwing naar mensen die – mits zij ook de app hebben gedownload – mogelijk in aanraking zijn gekomen met iemand die positief is getest op Covid-19. Mensen met een iOS-besturingssysteem kunnen de app hier downloaden. Mensen die gebruikmaken van Android, klikken hier.

Radar Covid-app in Madrid

In het geval van Madrid worden de gewaarschuwde mensen verzocht om contact op te nemen met het regionale centrum voor patiëntenzorg voor een vervolgonderzoek. Van 11 september tot 4 oktober is er een pilot uitgevoerd onder 16.000 mensen in Guadarrama in de regio Madrid om het systeem te testen. Na een positieve evaluatie is besloten om de Radar Covid-app in heel Madrid uit te rollen.

Catalonië enige uitzondering in Spanje

Catalonië is op dit moment de enige Spaanse regio die de app nog niet heeft geïntroduceerd. Begin juli werd daar een andere soort app geïntroduceerd om Covid-19-besmettingen te traceren, genaamd ContacteCovid.cat. Het testen van de app begon op 3 juli maar deze is vooralsnog niet in gebruik genomen in Catalonië.

Op dit moment is de Radar Covid-app 5 miljoen keer gedownload. Hoewel dat klinkt als een hoog aantal, is het nog vrij laag gezien het feit dat Spanje ruim 47 miljoen inwoners telt. 

Dit vind je misschien ook leuk