Spanningen tussen Madrid en Spaanse regering lopen op

door admin
Spanningen tussen Madrid en Spaanse regering lopen op

De deelregering onder leiding van Isabel Díaz Ayuso geeft aan ‘perplex’ te zijn over het ultimatum dat premier Sánchez heeft gesteld op donderdagavond. Om 12 uur wordt in de Ministerraad besloten of de Staat van Alarm wordt afgekondigd over de hele regio om zo een lockdown van de hoofdstad en andere steden met de slechtste cijfers op het gebied van corona op te leggen. 

Het regionale ministerie van Gezondheid bestudeert nog alternatieven om naar de landelijke regering te sturen, maar blijft wedden op de tot nu toe genomen maatregelen: selectieve lockdowns in zones met een hoge virusincidentie. Die hebben volgens Madrid tot nu toe al gezorgd voor verbeteringen van de situatie.

Premier Sánchez heeft Madrid drie opties gegeven. De eerste is dat de regio een besluit uitvaardigt met de speciale beperkende maatregelen, als tweede optie kan de deelregering een regionale Staat van Alarm aanvragen bij de landelijke regering zodat er gezamenlijk kan worden besloten over de te nemen maatregelen en tot slot kan bij een uitblijvende reactie uit de regio de regering Sánchez eenzijdig tot een Staat van Alarm voor de regio Madrid besluiten. 

Enrique Lopez, regionaal minister van Justitie is verbaasd over het feit dat Sánchez het oordeel van het Hooggerechtshof van Madrid negeert. Die heeft bepaald dat de door de regering opgelegde maatregelen niet wettelijk zijn omdat ze indruisen tegen de fundamentele rechten van de Madrilenen. ‘Het lijkt erop dat wat de overheid wil beschermen is Spanje tegen MAdrid en niet de Madrilenen zelf’, aldus Lopez.

Volgens Ayuso zijn de tot nu toe genomen maatregelen in Madrid wel effectief gebleken. Het aandeel besmettingen in Madrid op het totaal van Spanje is gedaald van een derde naar een vierde en de bezetting met Covid-patiënten op IC’s en in ziekenhuizen is de afgelopen dagen verminderd.

Dit vind je misschien ook leuk