Herstel op Spaanse woningmarkt laat nieuwe trend zien

door admin
Herstel op Spaanse woningmarkt laat nieuwe trend zien

Als gevolg van de coronapandemie nam volgens statistiekbureau INE in de eerste acht maanden van dit jaar het aantal transacties op de Spaanse woningmarkt met 24,4 procent af ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Het herstel lijkt nu een voorzichtige start te hebben gemaakt, echter niet in de voorheen populaire Spaanse steden zelf, maar in de gemeenten van de stedelijke periferie. Daarmee heeft de coronacrisis voor een nieuwe trend op de woningmarkt gezorgd. 

Mensen verkiezen periferie boven grote stad

Volgens de Spaanse bank Bankinter zal de woningmarkt niet voor 2022 terug zijn op het niveau van vóór de coronapandemie en zal de gemiddelde woningprijs dit jaar met 4 en volgend jaar met nog eens 5 procent dalen. In de grote steden kan dit zelf oplopen tot 10 procent. “Er is een trend gaande dat mensen uit de stadscentra vertrekken en zich willen vestigen in de directe omgeving van de stad”, zegt Ramón Forcada van Bankinter. 

In augustus nam het dalingspercentage (van aantal transacties) op de vastgoedmarkt af van 32 procent in juli naar 12,1 procent. Daarbij heeft zich een opmerkelijke verandering voorgedaan. In zes autonome regio’s was in augustus niet alleen geen sprake meer van afname maar zelfs van een toename van de woningverkopen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat gold voor de regio’s Baskenland, Cantabrië, Castilië-La Mancha, Asturië, Aragón en La Rioja. In Extremadura ten slotte werd zelfs een groei van ruim 49 procent geregistreerd. In de regio’s Valencia, Catalonië en Madrid daarentegen daalden de transacties aanzienlijk met respectievelijk 23,5, 23 en 18,3 procent. 

Fors toegenomen belangstelling op huurmarkt

Deskundigen hebben gesignaleerd dat met name in de periferie van grote steden in Spanje veel naar huizen wordt gezocht op de huurmarkt. Volgens vastgoedwebsite Fotocasa kreeg 35% van de eigenaars van huurwoningen in de periferie van de populaire steden Madrid, Barcelona, Valencia en Málaga het dubbele, soms zelfs het drievoudige, aantal aanvragen van belangstellenden. Op de koopmarkt deed zich de grootste stijging voor in de gemeente Silla, gelegen in de periferie van de stad Valencia. Daar steeg het aantal aanvragen met liefst 151 procent ten opzichte van 2019, gevolgd door Manilva in de periferie van Málaga met een toename van 137 procent en in Móstoles, op zo’n twintig kilometer van Madrid, met 135 procent. 

Voortgang herstel nog onzeker

Of het herstel van de vastgoedgoedmarkt in de komende maanden zal doorzetten is volgens huizenwebsites Idealista.com en pisos.com nog maar zeer de vraag. De huidige coronasituatie en de aangescherpte maatregelen zoals de onlangs afgekondigde noodtoestand in Madrid, hebben geen positieve invloed de Spaanse economie en op een verder herstel van de Spaanse vastgoedmarkt. 

Dit vind je misschien ook leuk