Canarische eilanden kampen met massale migrantenstroom uit Afrika

door admin
Canarische eilanden kampen met massale migrantenstroom uit Afrika

Vissers, handelaren en mensen uit de toeristische sector in West-Afrikaanse landen varen de ruim 1.500 kilometer naar de Canarische eilanden, bijna de enige plek in Spanje waar het coronavirus nog niet keihard om zich heen heeft gegrepen. De Spaanse krant El País schrijft over het nieuwe profiel van migranten dat de Canarische Eilanden bereikt. Veel mensen uit landen als Senegal en Mali hebben de Canarische Eilanden als bestemming omdat er in eigen land nauwelijks tot geen werk meer is voor onder meer vissers en de prijs van vis enorm is gedaald. In de afgelopen maanden zijn ruim 12.000 migranten in kleine bootjes aangekomen op de Canarische eilanden.

In Puerto Rico (Gran Canaria) is zelfs een hotel geopend om onderdak te kunnen bieden aan ruim 4.000 immigranten. Elke ochtend gaan de Afrikanen op pad om lokale vissers te vragen of ze nog werknemers kunnen gebruiken.

Armoede in Marokko extreem toegenomen

De laatste twee maanden komt meer dan 50 procent van de geregistreerde immigranten uit Marokko. De minister van Binnenlandse Zaken van Marokko verklaarde enkele maanden geleden al dat ruim 5 miljoen gezinnen hulp hebben gevraagd van een speciaal coronahulpfonds van de overheid. Door de beperkingen en armoede gaan meer mensen op de vlucht naar een beter leven. Nieuws over ongelukken en verdrinkingsdoden op zee en foto’s van slachtoffers houden migranten niet tegen om te vertrekken uit Marokko.

Boten vertrekken voornamelijk vanuit de westelijke Sahara, het zuiden van Marokko en Senegal. Volgens de internationale organisatie voor migratie (OIM) zijn er dit jaar minstens 414 mensen gestorven of vermist geraakt in een poging de Spaanse eilanden te bereiken. De organisatie vreest echter dat dit cijfer in werkelijkheid vele malen hoger ligt.

Inwoners Canarische Eilanden in protest

Volgens de krant El País kunnen de lokale overheden en hulporganisaties de massale stroom aan immigranten nauwelijks verwerken en sinds de hun komst is er volgens eilandbewoners steeds vaker sprake van incidenten.

Regering doet te weinig

De inwoners vinden dat de regering van premier Sánchez onvoldoende doet aan deze situatie en claimen dat ze niet racistisch willen zijn, maar dat deze situatie hen ertoe dwingt om op te komen voor hun eigen veiligheid. Ze zijn bang dat zoveel migranten hun eigen kansen op gezondheidszorg of werk ontnemen. Lokale politici maken zich elke dag meer zorgen om de situatie.

Dit vind je misschien ook leuk