Vier op de tien Spanjaarden gelooft in complot achter coronavaccin

door admin
Vier op de tien Spanjaarden gelooft in complot achter coronavaccin

Bijna 40 procent verkiest het om de vaccinatie zo lang mogelijk uit te stellen en ruim 20 procent zou het alleen doen als dit strikt noodzakelijk is. Ruim dertien procent weigert zich met het nieuwe vaccin te laten inenten. Dat blijkt uit een enquête die onderzoeksbureau 40dB uitvoerde in opdracht van de Spaanse krant El País. 

Vooral ouderen, PSOE en Podemos-stemmers kijken uit naar vaccin

Als gekeken wordt naar de verschillende leeftijdscategorieën, zijn het vooral de ouderen die ervoor zouden kiezen om direct gevaccineerd te worden (29,9%). In de leeftijdsgroep 25 tot 34 jaar ligt dit percentage met 18 procent een stuk lager.

Bij een indeling naar politieke voorkeur, valt op dat met name Vox-stemmers terughoudend zijn voor het nieuwe vaccin: ruim 22 procent geeft aan zich absoluut niet te laten vaccineren, versus een kleine 12 procent van de PP-aanhang en ruim zes procent van de PSOE-stemmers. Maar drie procent van de Unidas Podemos-stemmers geeft te kennen zich niet te willen laten vaccineren. 

Twijfels wegnemen met adequate informatie

Deze onderzoeksresultaten komen in grote lijnen overeen met eerder gehouden enquêtes in Spanje en onderzoeken uit andere Europese landen. Volgens een onderzoek van het Spaans Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) uit oktober, zou maar 40 procent van de Spanjaarden zich na het beschikbaar komen van een vaccin laten inenten. Bijna 44 procent gaf toen aan daarmee te willen wachten.

Grofweg kan de Spaanse bevolking worden ingedeeld in drie min of meer gelijke groepen: een groep met twijfels over het vaccin, een groep die uitkijkt naar het vaccin en zich direct zou laten vaccineren en een derde groep met grote weerstand tegen het vaccin. Voor het bereiken van groepsimmuniteit is het dus niet alleen zaak om een goed vaccin te ontwikkelen en gebruiksklaar te maken, maar ook om mensen van adequate informatie te voorzien en twijfels rond het vaccin weg te nemen. 

Meerderheid Spanjaarden gelooft dat coronavirus door mensen is gemaakt

De weerstand tegen het vaccin heeft te maken met wantrouwen jegens de wetenschap en de autoriteiten en, niet op de laatste plaats, met het geloof in complottheorieën die vooral op de sociale media de ronde doen. In het recente onderzoek van 40dB komt naar voren dat 40 procent van de Spanjaarden gelooft dat er achter het coronavaccin een complot schuilt, onder de Vox-stemmers is dit percentage zelfs 55 procent. 29 procent van PSOE-aanhang en 25 procent van de Podemos-aanhang geloven in complottheorieën. Een ruime meerderheid van alle ondervraagde Spanjaarden, namelijk 65 procent, gelooft dat het coronavirus in een laboratorium opzettelijk door mensen tot stand is gebracht. 

Dit vind je misschien ook leuk