Plastic flessen en blikjes in Spanje recyclen in ruil voor…?

door admin
Plastic flessen en blikjes in Spanje recyclen in ruil voor...?

Mensen die hun blikjes en flesjes inleveren ontvangen in ruil daarvoor bijvoorbeeld korting op een treinkaartje, kunnen een elektrische step winnen of geld doneren aan personen die het in deze moeilijke tijden goed kunnen gebruiken.

Houd je buurt schoner door te recyclen

Ecoembes heeft een monopolypositie in Spanje op het gebied van recycling. Hoewel Greenpeace zich negatief uitlaat over de kunstmatige hoge cijfers die het bedrijf opgeeft voor wat betreft actieve Spanjaarden die recyclen en de hoeveelheid materiaal die uiteindelijk in het recylingcircuit terechtkomt, blijft Xavier Balgué, woordvoerder van Ecoembes positief. “Het is een stap verder naar de door de EU bepaalde milieudoelen” en “Sociale en ecologische ‘beloningen’ hebben een positieve invloed op de directe omgeving”.

Ook Ricard Font, President van de Catalaanse Spoorwegen Ferrocariles de la Generalidad de Cataluña (FGC) is optimistisch en zegt dat het “weer een stap verder is naar een circulair, emissieneutraal en inclusief economisch model dat ons in staat stelt benodigde veranderingen in de samenleving en de economie teweeg te brengen.”

Met je punten duurzaamheid bevorderen

De hele operatie maakt deel uit van het project RECICLOS, een systeem van inlevering en beloning; Devolución y Recompensa (SDR) van Ecomembes. In de campagne ervoor worden persoonlijke profielen van inwoners uitgelicht om recycling aan te moedigen.

Een van de profielen is Adela die beaamt dat de punten een noodzaak kunnen blijken voor anderen. “Het lijkt mij een uitstekend idee, er zijn nu veel families die een beetje hulp kunnen gebruiken en door middel van een klein gebaar als een fles of blikje recyclen kan ik meehelpen, ook al heb je zelf niet veel, het is geen onmogelijke opgave”.

Je kunt met je punten collectief bijdragen aan de verbetering in eigen gemeente, zoals de ontwikkeling van stedelijke groenvoorzieningen of speeltuinen met gerecycleerd materiaal of  donaties aan NGO’s.

Hoe werkt SDR?

Het is heel simpel: verbind je met de webapp, scan de barcode van de container die je gebruikt, deponeer je gebruikte materialen en scan de QR-code die op het scherm zal verschijnen. Om consumptie niet te stimuleren hangt er een maximumlimiet aan de te verkrijgen punten per week. Naast de Metropool Barcelona is het puntensysteem al in gebruik in gemeenten in de Comunidad de Madrid, de Balearen, de regio Murcia, La Rioja en Arágon en verwacht wordt dat dit initiatief in 2021 alle Autonome Gebieden zal bereiken. 

Dit vind je misschien ook leuk