Nieuwe regels voor elektrische steps in Spanje van kracht

door admin
Nieuwe regels voor elektrische steps in Spanje van kracht

Een elektrische step is volgens de nieuwe Spaanse regels een ‘vervoermiddel voor persoonlijk vervoer’. Aan die definitie hangen meteen twee belangrijke conclusies. In de eerste plaats is de e-step een vervoermiddel en moet de gebruiker zich houden aan de regels voor (bestuurders van) voertuigen. Dat betekent ook dat je met een elektrische step geen gebruik mag maken van de stoep, voetgangersgebieden of -tunnels in de stad. Je mag niet onder invloed van alcohol rijden met een e-step en de politie kan je verplichten een blaastest te doen. De maximale snelheid voor een elektrische step is 25 kilometer per uur.

In de tweede plaats betekent de definitie van een step als ‘vervoermiddel voor persoonlijk vervoer’ dat maximaal één persoon met de step mag worden vervoerd. Op dit moment heeft de regering nog niet besloten of je ook verplicht bent een verzekering af te sluiten voor het gebruik van een e-step.

Lokale politie moet handhaven

De gemeentelijke politie in Spanje is verantwoordelijk voor handhaving van de nieuwe regels. De gemeenten bepalen hoe strikt zij controleren en moeten hun verordeningen aanpassen aan de entree van de elektrische steps in het stedelijk verkeer. Eventueel kunnen ze zorgen voor parkeerplaatsen voor de steps. Op basis van de ervaringen met de nu ingevoerde regels scherpt de landelijke overheid later de regels aan en bepaalt dan of een verzekering nodig is.

Aanpassing van maximumsnelheid in steden

De regels voor de e-step zijn afgelopen november wettelijk vastgesteld. Tegelijkertijd zijn nieuwe maximumsnelheden voor het verkeer in steden bepaald. Op stadswegen met twee of meer rijbanen per rijrichting mag je straks maximaal 50 kilometer per uur uur rijden, op wegen met een enkele rijbaan per rijrichting maximaal 30 kilometer per uur en in straten met een enkele rijbaan voor beide rijrichtingen mag je maximaal 20 kilometer per uur rijden. Die maatregelen gaan pas op 12 mei dit jaar in. Op die manier hebben gemeenten voldoende tijd om de wegen en borden aan te passen.

Elektrische steps in Nederland verboden

In Nederland is de elektrische step niet toegestaan op de openbare weg. Het zijn voertuigen en daarom moeten ze aan voertuigeisen voldoen, zoals die ook gelden voor bijvoorbeeld de fiets, de scooter en de auto. Die voertuigeisen zijn in alle Europese landen hetzelfde, maar voor elektrische steps bestaan nog geen algemene Europese eisen. Producenten krijgen daarom in Nederland nog geen goedkeuring voor elektrische steps.

Twee merken elektrische steps hebben binnen de categorie ‘bijzondere bromfiets’ wel goedkeuring gekregen in Nederland. Die steps moeten zijn voorzien van verlichting, reflectoren, verzekeringsplaatje, nummer en ze mogen maximaal 25 kilometer per uur rijden. Je hebt geen rijbewijs of kenteken nodig en kunt zonder helm op deze e-step rijden. Verder gelden de regels voor brommers, dus zoveel mogelijk rechts rijden en gebruik maken van een bromfietspad. De ANWB verwacht dat halverwege 2021 nieuwe regels voor elektrische steps in Nederland ingaan. (Bron: ANWB)

Dit vind je misschien ook leuk