Onrust rond video van gevecht met immigranten op Gran Canaria

door admin
Onrust rond video van gevecht met immigranten op Gran Canaria

Het afgelopen jaar nam het aantal immigranten zonder papieren vanuit Afrika exponentieel toe. De opvangcentra konden de aantallen niet meer aan waardoor al snel leegstaande hotels werden ingezet om immigranten te huisvesten. Beelden van asielzoekers op balkons van grote hotels en van de overvolle vluchtelingenopvang in de haven van Arguineguín gingen de wereld over.

Virale video

Maandag ging een video van een gevecht op die dag waarbij migranten betrokken waren op een parkeerplaats in het zuiden van het eiland in Maspalomas viraal. Een dag na publicatie is de video van Youtube verwijderd wegens mogelijk gevoelige inhoud. Twee parkeerwachters worden aangevallen en krijgen een brutaal pak slaag, waarna op een gegeven moment een van de twee roerloos blijft liggen. Een buurtbewoner nam filmde het gevecht vanaf zijn balkon en zette het op internet.

Dood van een van de betrokkenen is fakenews

La Vanguardia meldt dat ondanks de gewelddadige beelden geen van de betrokkenen bij het gevecht aan verwondingen behandeld hoefde te worden. Dit naar aanleiding van dat op verschillende sociale media meldden dat de parkeerwachter was overleden. Dit bericht werd vrij snel ontkracht op Twitter door de Nationale Politie, zo meldt La Provincia de Las Palmas. Volgens de regering op het eiland is een van de betrokkenen bij de vechtpartij gearresteerd.  

Reacties

De beelden lokten diverse reacties op: “Wat je ziet is de parkeerplaats van San Fernando, in Maspalomas, Canarische Eilanden. Het zijn agressieve bendes van illegale Maghrebis die messen dragen. Is dit wat de kiezers van PSOE en Podemos willen in de Spaanse straten?” en @afrodita0123 zegt: “¡Inwoners zijn bang hun huizen te verlaten! Extreem geweld tussen illegale Maghrehis in San Fernando de Maspalomas en tegen toeristen in Playa del Ingés”

‘Overlast is realiteit’ en ‘wekt xenofobische reacties op’

De loco-burgemeester van San Bartolomé de Tirajana op Gran Canaria, Samuel Enrique, beschuldigde het ministerie van Binnenlandse Zaken en de regeringsdelegatie op de Canarische Eilanden van het ontkennen van ‘de realiteit dat de toeristengemeenten in het zuiden van de eiland overlast ondervinden van immigranten’ nadat verschillende incidenten werden geregistreerd, waaronder ook die van maandag op de parkeerplaats in Maspalomas. Enrique benadrukte volgens La Vanguardia dat dit ‘geen op zichzelf staande gebeurtenis is’ en dringt er bij zijn lokale PSOE-bestuur op aan ‘naar alternatieven te zoeken’ voordat deze situatie ‘xenofobische bewegingen’ uitlokt.

Hij eist een betere coördinatie tussen de regering op de Canarische Eilanden en de gemeenten van de toeristische gemeenten. Volgens de loco-burgemeester zijn er dringend meer opvangcentra nodig en moeten migranten worden overgezet naar het Spaanse vasteland of elders. ‘Bestuurders moeten niet de andere kant op kijken’.

Meer politie en Guardia Civil

De video van het gevecht op de parkeerplaats in Maspalomas werd ook uitgezonden in het nationale televisieprogramma Espejo Público van omroep Antena 3. Hierin veroordeelde burgemeester Bueno van de toeristische gemeente Mogán de gewelddadigheden en gaf aan dat de gevechten en incidenten toenemen en dat deze de populaire vakantiebestemming op het eiland een slecht imago bezorgen. Bueno vraagt daarom om meer politie en Guardia Civil aanwezigheid in het gebied.

Eerste zoekresultaat

Tourinews.es gaat een stap verder en beweert dat het gevecht op de parkeerplaats nu als eerste zoekresultaat bij Google verschijnt na het intikken van ‘Maspalomas’. Dat is echter alleen het geval als men zoekt op ‘nieuws’ en niet als Maspalomas als algemene zoekopdracht wordt ingevoerd.

Meerderheid migranten gedraagt zich ‘correct’

Volgens de regionale krant La Provincia de Gran Canaria heeft Binnelandse Zaken 40 extra agenten van de Nationale Politie naar het eiland gestuurd. Daarnaast zouden de verschillende autoriteiten overeenstemming hebben bereikt over het deporteren van immigranten die betrokken zijn bij geweldsdelicten. Dit werd gemeld door regeringsafgevaardigde Anselmo Pestana die benadrukte dat ‘de meerderheid van de immigranten op het eiland zich ‘op corecte wijze gedragen’.

‘Angst en onzekerheid onder bevoking’

De burgemeester van San Bartolomé de Tirajana erop dat het aantal geweldsdelicten in haar gemeente in 2020 is gedaald, maar dat desondanks incidenten als die op de parkeerplaats van maandag ‘angst en onzekerheid onder inwoners opwekken’. In de krant worden inwoners aangehaald die zeggen dat de immigranten onderling met elkaar vochten om de controle over de parkeerplaats. Andere inwoners denken dat het aantal gewelddadige incidenten op het eiland toeneemt en geven aan zich minder veilig te voelen in buurten waar veel migranten zonder papieren tijdelijk zijn gehuisvest.

‘Niet generaliseren’

De speciale veiligheidsgroep (GRS) van de Guardia Civil blijft in Mogán totdat alle toeristische accommodaties waar migranten zijn gehuisvest ontruimd zijn. Rechter Arcardio Díaz Tejera, die gisteren deelnam aan de plaatselijke Veiligheidsraad van Mogán, vindt dat moet worden geprobeerd ‘de migrant niet te demoniseren’. De voormalige socialistische senator benadrukte wel dat ‘conflicterende’ migranten direct gedeporteerd moeten worden. “In elke groep zijn er goede en slechte personen. We moeten niet gaan generaliseren en allemaal de regels respecteren en wie dat niet doet, wordt weggestuurd”, voegde hij toe.

Lees ook: Ouders voor alleenstaande vluchtelingenkinderen op Canarische Eilanden

Dit vind je misschien ook leuk