‘Catalanen worden gedwongen te kiezen tussen stemmen en gezondheid’

door admin
‘Catalanen worden gedwongen te kiezen tussen stemmen en gezondheid’

Donderdag zou het Hooggerechtshof definitief beslissen over het al dan niet verplaatsen van de verkiezingen in Catalonië. Zolang er nog geen definitief vonnis is, worden de Catalaanse verkiezingen op 14 februari (14F) gehouden. De reden dat het nog twee weken onzeker blijft of de verkiezingen doorgaan is dat het Hof pas op 8 februari met een definitief vonnis komt over de datum.

Regering Catalonië vindt verkiezingen op 14F onverantwoord

Catalonië gaat dus door met alle voorbereidingen alsof de verkiezingen gewoon op 14 februari gehouden worden. De Spaanse krant El País schreef donderdag dat de Generalitat het onverantwoord vindt om verkiezingen te houden terwijl Spanje zich midden in de derde coronagolf bevindt. “Mensen worden gedwongen om te kiezen tussen stemmen en hun gezondheid.”

Verplaatsen verkiezingen ‘politiek spelletje’

Eerder werd gekozen over het verplaatsen van de verkiezingen naar 30 mei vanwege de huidige coronamaatregelen. Meerdere partijen tekenden hierop bezwaar aan. Sommige waren van mening dat niet de verkiezingen niet verplaatst werden vanwege de coronapandemie, maar om politieke redenen. 

Minister Illa lijsttrekker van Catalaanse socialisten

De huidige minister van Volksgezondheid, Salvador Illa, treedt binnenkort af als minister. Niet omdat de coronacrisis hem teveel wordt, maar omdat hij lijsttrekker wordt van de socialistische partij in Catalonië, de Partido Socialista Catalan (PSC). Onderzoeksinstituut CIS hield onlangs een opiniepeiling en daaruit bleek dat Illa met zijn PSC zeer waarschijnlijk de Catalaanse verkiezingen zal gaan winnen.

Dit vind je misschien ook leuk