Verkiezing nieuwe voorzitter voor door crisis getroffen FC Barcelona van start

door admin
Verkiezing nieuwe voorzitter voor door crisis getroffen FC Barcelona van start

Vanwege de COVID-pandemie kan er tot 26 februari vanuit Spanje en Andorra via de staatspostkantoren (Correos) gestemd worden. Op 7 maart, tussen 9 en 21 uur openen de stembussen op verschillende plaatsen in Catalonië voor wie niet per post hebben kunnen stemmen.

Financieel gezond maken

De nieuw te verkiezen voorzitter van Barcelona zal een duidelijke opdracht meekrijgen: het weer financieel gezond maken van FC Barcelona. De jaren van weelde waarin achteloos recordbedragen aan spelerstransfers werden gespendeerd lijken voorbij.

Barcelona moest de laatste jaren al wat meer op de uitgaven letten, maar door COVID en daardoor het wegvallen van de belangrijke inkomsten uit recettes en merchandise van voetbalwedstrijden is de situatie nu kritiek geworden. Er wordt geschat dat alleen al de sluiting van het stadionterrein, waarop zich ook het museum en veel winkels bevinden, gedurende het seizoen 2020-2021 tot een schadepost van 300 miljoen euro zal leiden.

Hoge uitgaven leverden weinig op

Naast het wegvallen van inkomsten door de COVID-pandemie speelt ook het gevoerde beleid onder de in oktober opgestapte voorzitter Bartomeu een rol in de huidige financiële crisis. Vanaf zomer 2016 werd in totaal 1.014 Miljard euro aan nieuwe spelers uitgaven. Enkele zeer dure aankopen zoals Griezmann, Dembélé en Coutinho, ieder voor een transfersom van meer dan 100 miljoen euro, hebben tot op heden nauwelijks gerendeerd.

Door het kwistige uitgavenpatroon en de gevolgen van de COVID-pandemie zijn de totale schulden van de club het afgelopen jaar fors toegenomen tot 1.17 miljard euro. Komend jaar zal voor in totaal 300 miljoen euro bezuinigd moeten worden. FC Barcelona geeft in Europa het meeste uit aan salarissen van alle voetbalclubs. El Mundo publiceerde dit weekend de financiële details van het contract met sterspeler Lionel Messi: 555 miljoen euro voor vier jaar. Na recente onderhandelingen met de duurbetaalde spelers is voor komend jaar 172 miljoen bezuinigd op spelerssalarissen. 

Naast de gebruikelijke opdracht tot het winnen van prijzen zal van de nieuw te verkiezen voorzitter vooral verwacht worden dat hij FC Barcelona weer financieel gezond maakt. Leden kunnen kiezen tussen Joan Laporta, Antoni Freixa en Victor Font.

Dit vind je misschien ook leuk