Ambitieus herbebossingsplan van Malaga met 3 miljoen bomen

door admin
Ambitieus herbebossingsplan van Malaga met 3 miljoen bomen

Het plan – onderdeel van ‘Alicia, Plan del Clima de Málaga 2050 – werd gesmeed door het Stedelijk Observatorium voor Milieu en de gemeente van de Zuid-Spaanse stad. Maandag werd het wereldkundig gemaakt. Het omvat een gebied van 20,24 vierkante kilometer met niet-bebouwbare grond ten noorden van de oostelijke rondweg. Het plan wordt gefaseerd in drie decennia uitgevoerd en er gaat een begroting van 16 miljoen euro mee gemoeid. 

Qua aanplant wordt gedacht aan autochtone beplanting met een grote capaciteit tot opname van kooldioxide. Tegelijkertijd helpt deze beplanting in het tegengaan van overstromingen. In het plan zijn zes verbindingen opgenomen die directe toegang vanaf de kust tot de Montes de Málaga en de nieuwe natuur ten noorden en noordoosten van de stad gaan bieden. Zo komt er een verbinding vanaf het beroemde badhuis Baños del Carmen en vanaf de wijk La Malagueta naar de toekomstige natuur.

Eerdere grootschalige herbebossing Málaga

Het is niet het eerste grote herbebossingsproject van deze gemeente. Na een paar grote overstromingen met zelfs doden tot gevolg aan het begin van de vorige eeuw besloten de autoriteiten van de stad het achterliggende gebied weer met bomen te beplanten. Die bomen waren gedurende de voorgaande eeuwen gesneuveld ten gunste van de een florerende lokale wijnindustrie. Duurde voort tot de Filoxera-epidemie (druifluis) in 1880 roet in het eten gooide.  

In 1927 werd om grote overstromingen tegen te gaan een herbebossingsplan goedgekeurd. Dit behelste de aanplant van in totaal 18 duizend hectare met kurkeiken, steekeiken en diverse dennensoorten. Daarnaast werd het stuwmeer El Agujero aangelegd om overtollig water op te vangen. Het natuurgebied Montes de Málaga is feitelijk het resultaat van dit eerdere herbebossingsplan.   

Dit vind je misschien ook leuk