Hoeveel dieren gaan in Spanje jaarlijks naar de slachtbank?

door admin
Hoeveel dieren gaan in Spanje jaarlijks naar de slachtbank?

De Spaanse nieuwssite El Diario brengt de cijfers van dieren die het meest worden geslacht in Spanje middels diverse grafieken in beeld. Uit de statistieken blijkt dat pluimvee en varkens het vaakst naar de slachtbank gaan in Spanje.

Miljoenen dieren jaarlijks naar de slachtbank in Spanje

In 2020 werden 800,6 miljoen pluimvee; 56,4 miljoen varkens; 40,7 miljoen konijnen; 9,45 miljoen schapen; 2,4 miljoen runderen; 1,2 miljoen geiten en 36.949 paarden geslacht. Dit zijn de cijfers die werden gepubliceerd door het Ministerie van Landbouw, Visserij en Voedsel.

Zorgelijke toename van massa-veebedrijven op Spaanse platteland

Een zorgelijke ontwikkeling is dat er in Spanje de laatste jaren een toename zichtbaar is van steeds grotere veebedrijven, de zogenaamde massa-veehouderijen. De productie van varkensvlees is sinds 2019 bijvoorbeeld met 8,24 procent toegenomen. Milieu- en dierenbeschermingsorganisaties, zoals Ecologistas en Acción, waarschuwen voor dit soort massa-installaties waar soms wel meer dan 7.000 dieren in een te kleine ruimte worden gehouden om te eindigen op de slachtbank.

Spanje voldoet niet aan milieuregels veehouderijen

Dit soort macro-veehouderijen worden steeds vaker gebouwd op het platteland waar veel mensen vandaan zijn getrokken en dus nauwelijks nog mensen wonen. Mede door de toename van het aantal massa-veehouderijen lukt het Spanje niet om te voldoen aan de maximale grenswaarde van de uitstoot van ammoniak.

Naast het niet voldoen aan deze eis, verbruiken dit soort grote installaties een immense hoeveelheid water, houden veel bedrijven zich niet aan de regels omtrent opslag van drijfmest en wordt er steeds vaker voor gekozen om deze grote veehouderijen te installeren in of vlakbij beschermingsgebieden voor andere dieren zoals vogels.

Dit vind je misschien ook leuk