Mondkapje blijft voorlopig verplicht in Spanje, ook op het strand

door admin
Mondkapje blijft voorlopig verplicht in Spanje, ook op het strand

Tot nu toe was volgens de letter van de wet het dragen van een mondkapje vereist in buitenruimtes als de onderlinge afstand van 1,5 meter niet gewaarborgd kon worden. Al bleek in de praktijk dat vrijwel iedereen altijd een mondkapje droeg. Met de nieuwe wet die de de-escalatie regelt, zal de interpersoonlijke afstand niet langer doorslaggevend zijn voor het al of niet moeten dragen van het masker. Dat schrijft de Spaanse krant El País die zich baseert op de publicatie van de nieuwe regels in de Staatscourant (BOE) op dinsdag.

De wet vereist het dragen van het mondkapje in elke openbare ruimte, ongeacht de afstand tot anderen. Tot nu toe, zoals ook de regering aangeeft op haar website, was het op de openbare weg of in andere buitenruimtes verplicht een ​​masker te dragen als er een afstand van minder dan anderhalve meter tot anderen was. Toch bleken in de praktijk veel autonome gemeenschappen deze maatregel strenger toe te passen en altijd te vereisen.

“Mensen van zes jaar en ouder zijn verplicht om maskers te gebruiken (…) op de openbare weg, in buitenruimten en in elke gesloten ruimte voor openbaar gebruik of die open is voor het publiek”, aldus is te lezen in het op dinsdag gepubliceerde artikel.

De norm regelt preventie- en hygiënemaatregelen, regularisatie van transport, medicijnen, volksgezondheidsnormen of zaken waarmee de capaciteiten van het gezondheidssysteem gwaarborgd kunnen worden. De nieuwe regels zijn geldig voor onbepaalde tijd en zolang de gezondheidscrisis voortduurt.

“Totdat de regering op gemotiveerde wijze en in overeenstemming met wetenschappelijk bewijs het einde verklaart van de gezondheidscrisissituatie veroorzaakt door covid-19”, aldus staat in de tekst te lezen.

Regels in hele land zelfde

Sinds vorige zomer, toen de de-escalatiefase van de alarmtoestand was ingezet, begonnen de autonome regio’s op eigen initiatief het gebruik van gezichtsmaskers aan te passen op basis van het regeringsbesluit. Sommige namen eigen initiatief door bijvoorbeeld met uitzonderingen te komen voor mensen die willen zonnebaden op het strand of bij buitenzwembaden.

Op basis van de nieuwe wet moet een mondkapje worden gebruikt in alle buitenruimten en geldt deze verplichting voor alle autonome regio’s. Die mogen dus niet zelf meer met uitzonderingen komen.

Nieuwe slag voor toerisme?

El País vreest dat deze regel die mensen kan dwingen om liggend bij een zwembad of aan het strand een mondkapje te dragen, zelfs als zij zich op veilige afstand tot anderen bevinden een nieuwe slag zijn voor het toerisme, een van de sectoren die al het meest door de pandemie worden getroffen.

De nieuwe wet stelt wel dat de verplichting niet geldt voor mensen die daar om medische reden(en) niet aan kunnen voldoen. Ook is het niet vereist voor mensen die buiten sporten, in geval van overmacht of noodzaak of wanneer, vanwege de aard van de activiteiten, het gebruik van het masker daarmee onverenigbaar is.

Dit vind je misschien ook leuk