Toeristische sector in Spanje verontwaardigd over nieuwe mondkapjesplicht

door admin
Toeristische sector in Spanje verontwaardigd over nieuwe mondkapjesplicht

De angst heerst dat strandtoeristen voor een andere bestemming zullen kiezen waar ze zonder gezichtsbedekking van zon en zee kunnen genieten. “In een tijd dat er duizenden en duizenden banen verloren gaan in onze sector veranderen ze het strand in een veldhospitaal” zegt vicepresident José Luis Zoreda van de toeristische belangenorganisatie Exceltur. 

Geen aandacht voor de sector

Bovendien zou de Spaanse overheid tot deze maatregel zijn overgegaan zonder hierover overleg te hebben gepleegd met de verschillende belangenorganisaties. Deze zijn nu hoogst verontwaardigd over de maatregel na een opnieuw verloren Semana Santa en met hun hoop gevestigd op het komende zomerseizoen.

Bij de mondkapjesplicht blijft het niet, ook werd deze week een PCR-test verplicht gesteld voor alle buitenlandse reizigers die met de auto naar Spanje komen. “We hadden liever gezien dat ook het toerisme een plek op de politieke agenda had gehad”, zegt Zoreda. 

De angst voor de impact die de mondkapjesplicht heeft op de komst van toeristen is niet ongegrond. Zo laat de Vereniging van Hotelketens op de Balearen weten dat vorig jaar vlak na de invoering van de mondkapjesplicht op het strand, de annuleringen van buitenlandse toeristen binnenstroomden.

Verzoek om aanpassing van de maatregel

Regiominister Patricia Gómez van Volksgezondheid van de Balearen heeft in de Interterritoriale Raad gevraagd om aanpassing van de maatregel. Zij is van mening dat het voor een gezelschap uit één huishouden niet nodig is om op het strand of bij het zwembad een mondkapje te dragen, als er voldoende afstand wordt gehouden van de medebadgasten. 

Het onbegrip vanuit de sector is ook gebaseerd op de veronderstelde nutteloosheid van de mondkapjesplicht buiten. “Als je rondloopt is het dragen van een mondkapje logisch, maar als je op een strandstoel ligt en de sociale afstand in acht neemt, heeft een geen enkele zin. Veel mensen zullen dan liever thuisblijven”, zegt Manuel Villafaina van de Vereniging voor Ondernemers van de Stranden van Málaga. 

Toch is niet iedereen even pessimistisch over de komende zomermaanden. Iván Periano, voorzitter van de Vereniging van Chiringuitos in Cádiz is ervan overtuigd dat de stranden in het hoogseizoen gewoon vol zullen zijn, of dat nou met mondkapje is of zonder. “We moeten ons allemaal blijven realiseren in wat voor situatie we zitten, daarom geloof ik niet dat mensen om een mondkapje thuis zullen blijven”, zegt Periano. 

Maatregel wel of niet zinvol?

De hamvraag is natuurlijk of het dragen van een mondkapje buiten, met voldoende sociale afstand, bijdraagt aan het remmen van de virusverspreiding. Veel epidemiologen hebben zich negatief uitgelaten over het effect van deze maatregel. Volgens hen is er geen enkel wetenschappelijk bewijs dat gezichtsbescherming dragen in de buitenlucht meer bescherming biedt.

“De pandemiemoeheid is nu ook terug te zien in zinloze maatregelen die genomen worden. Een mondkapjesplicht opleggen als er voldoende afstand is, wekt alleen maar weerstand op en mensen zullen deze plicht niet nakomen. De bevolking verliest op deze manier het vertrouwen in het gevoerde beleid”, twittert Alberto García Salido, intensivist van het Universitair Ziekenhuis Niño Jesús in Madrid. 

Buitenleven juist stimuleren

Ook epidemioloog en universitair docent Alex Arenas vindt de mondkapjesplicht buiten absurd. “Het buitenleven moet juist gestimuleerd worden. Buiten is de kans op besmetting 20 keer zo klein als binnen. Het ministerie van Volksgezondheid is compleet de weg kwijt en het gevoerde beleid is maar matig wetenschappelijk onderbouwd”, zegt hij. 

“Als een maatregel al moeilijk uit te leggen valt, is het al helemaal moeilijk om deze ook na te leven”, zegt ook microbioloog Ignacio López-Goñi van de Universiteit van Navarra. “Maatregelen die onze basisvrijheden beperken moet je tot het minimum terugbrengen. Bovendien moeten ze makkelijk zijn uit te voeren en vooral goed zijn uit te leggen”, zegt hij. Volgens López-Goñi begrijpen mensen heel goed dat op het werk bijvoorbeeld, het dragen van een mondkapje zinvol is. Mensen zullen alleen bereid zijn zich aan voorschriften te houden als zij daar ook het nut van inzien. 

Dit vind je misschien ook leuk