‘Spanjaarden kunnen hun vakantie vast gaan plannen’

door admin
'Spanjaarden kunnen hun vakantie vast gaan plannen'

Want zodra de Staat van Alarm is opgeheven, betekent dat ook het einde van de mobiliteitsbeperkingen tussen autonome regio’s en provincies in het land. De vrees blijft echter dat elke variatie in de evolutie van de pandemie roet in het eten kan gooien. Daarom wilde minister Maroto een boodschap van rust uitbrengen.

In een interview in het programma ‘Al Rojo Vivo’ op La Sexta verklaarde zij dat ‘Spanjaarden nu hun reizen kunnen plannen’ en dat ze in de zomer normaal door het land kunnen reizen. Ze kondigde ook aan dat reserveringen van Spanjaarden naar de Balearen en de Canarische Eilanden omhooggeschoten zijn.

Evenzo durfde Maroto voorspellingen te doen over de toeristische cijfers: ‘Op een realistische en voorzichtige manier schatten we dat we dit jaar de helft van de cijfers van 2019 zullen bereiken. Een voorspelling die samenvalt met die van de werkgeversvereniging CEOE en de toeristische alliantie Exeltur. 

Belang van vaccinatie 

De minister ziet de vaccinatiecampagne als sleutel tot een goed zomerseizoen waarmee bovengenoemde doelstelling kan worden bereikt. Ze verwacht geen problemen met de levering van de vaccins, zoals tijdens het eerste maanden van vaccinatie. ‘Heb vertrouwen, er zijn voldoende vaccins, het belangrijkste is om het proces te versnellen en 7 dagen per week te prikken’, voegde ze toe. 

Belang van Europees vaccinatiepaspoort

Daarnaast wees de minister erop dat het vaccinatiecertificaat om te reizen, waarvoor de Europese Unie al groen licht heeft gegeven, binnenkort beschikbaar is. Maroto: ‘We werken eraan om het gemeenschappelijk te maken en hebben toegezegd het midden juni klaar te hebben in Spanje’.

Ouderenreizen van Imserso

De door de overheid gesubsidieerde ouderenreizen van Imserso zullen in oktober weer van start gaan. ‘Ouderen zijn praktisch allemaal ingeënt tegen die tijd en kunnen dus vast gaan nadenken over de bestemming waar ze heen willen reizen’, aldus Maroto.

Toeristische sector minder optimistisch

De toeristische sector in Spanje was snel met een minder optimistische reactie. De werkgeversverenigingen op de Balearen en de Canarische Eilanden ontkenden in de lokale pers de toename van reserveringen waar Maroto over sprak. Volgens hen zien ze helemaal geen bewegingen in die richting. 

Hosbec, de toeristische organisatie van hoteliers aan de Costa Blanca, gaat zelfs verder en beschouwt de zomer als verloren en bevestigt dat ‘het ehrstel in de herfst al onherstelbaar vertraagd is vanwege de vertraging in het vaccinatieproces¡’. 

Er is ook veel kritiek op de gegeven datum voor de start van het reisprogramma van Imserso. Afgelopen maart erkende Carlos Garrido, president van de Spaanse Confederatie van Reisbureaus (CEAV), dat er politieke wil is om ze te hervatten, maar er is bezorgdheid over de deadlines.

Dit vind je misschien ook leuk