‘Het grote doel is om een zo normaal mogelijke zomer te hebben’

door admin
'Het grote doel is om een zo normaal mogelijke zomer te hebben'

Volgens Puig zal de verhoging van het vaccinatiegraad in mei het doel bevorderen dat alle 60-plussers tegen het einde van volgende maand worden geïmmuniseerd en niet pas in juni, zoals gepland. “Mei zal doorslaggevend zijn, we zijn op een beslissend moment om de zomer in de best mogelijke omstandigheden te bereiken om een ​​goed toeristisch seizoen te hebben en om de economie en de samenleving te reactiveren”, voorspelde hij, zo schreef Las Provincias, tegenover journalisten.

Huidig tempo van vaccineren

Puig vertrouwt erop dat het huidige tempo van vaccineren zal worden gehandhaafd dankzij de laatste doses vaccins die zijn ontvangen van zowel Pfizer als AstraZeneca, Moderna en Janssen. Die zending kwam binnen voorafgaand aan een “zeer belangrijke” week voor de vaccinatie van Valencianen, omdat doses worden toegediend in de categorie 60 tot 70-jarigen.

Situatie erg moeilijk

De president herhaalde dat alle vaccins die de autonome regio bereiken “zo snel mogelijk” worden toegediend om de normalisatie te versnellen: “Het grote doel is om beperkingen op te kunnen heffen en een zo normaal mogelijke zomer te hebben, omdat het erg moeilijk is voor iedereen en mensen het vanuit sociaal en vooral ook psychisch oogpunt verdienen”.

“We moeten goed de zomer tegemoet gaan om economische en sociale reactivering te bereiken. Veel mensen lijden, veel zitten thuis op basis van een ERTE-regeling en we moeten er alles aan doen om een gunstig scenario te bevorderen”, zo pleitte Puig tijdens een persbijeenkomst na zijn bezoek aan verschillende irrigatiegemeenschappen in de provincie Alicante. 

Wat zijn de maatregelen in de regio Valencia tot 9 mei?

In de regionale staatscourant DOGV werden woensdag de nieuwe maatregelen gepubliceerd waarover vorige week donderdag overeenstemming werd bereikt in de Interdepartementale Tafel voor Preventie en Actie tegen Covid-19 in het licht van een gunstige gezondheidssituatie wat betreft de pandemie in de regio. 

Allereerst worden de openingstijden van winkels en horeca in Alicanate verruimd tot de avondklok die om 22 uur ingaat. Dezelfde capaciteit als tot nu toe geldt blijft gehandhaafd. Dat wil zeggen op terrassen 100 procent bezetting en in binnenruimten van bars en restaurants 30 procent.  

De Generalitat besloot op 21 januari alle horeca in de regio dicht te gooien en winkels te laten sluiten om 18 uur behalve de essentiële zaken. Deze beperking bleef 5 weken geldig tot de vergadering van 25 februari. Vanaf toen werd toegestaan dat de terrassen open gingen en werden de openingstijden voor winkels verruimd naar 20 uur. 

Aan tafels mogen maximaal 6 personen zitten, tenzij mensen samenwonen of de afstand tussen een groep tafels minimaal 2 meter bedraagt in binnenruimten en 1,5 meter buiten op het terras.

Een mondkapje blijft altijd verplicht zolang er niet wordt geconsumeerd. Drankjes en gerechten dienen altijd zittend aan tafel te worden genuttigd. Het gebruik van de bar, roken of welke andere vorm van inhaleren dan ook blijft verboden. Dansen is zowel binnen als buiten niet toegestaan.  

Voor culturele activiteiten zoals bioscopen, theaters of auditoria, congreszalen, rijscholen en niet-gereguleerde opleidingscentra wordt de capaciteit verruimd tot 75 procent. Dit geldt ook voor markten. 

Dit vind je misschien ook leuk