Bars en restaurants in Catalonië vanaf maandag tot middernacht open

door admin
Bars en restaurants in Catalonië vanaf maandag tot middernacht open

De nieuwe regels gaan aanstaande maandag 24 mei van kracht. Met deze versoepeling komt het hooggerechtshof tegemoet aan het verzoek van de Catalaanse beroepsorganisatie voor de horeca die om verruiming van de openingstijden en de bezetting had gevraagd. De gezelschapsgrootte gaat van zes naar tien personen per tafel en mag er weer geserveerd worden aan de bar. 

Versoepeling betekent geen risico voor volksgezondheid

De rechter oordeelde dat ‘de horecasector al maandenlang gebukt gaat onder de coronarestricties die voor veel bedrijven al de ondergang hebben betekend, die veel banen hebben gekost en voor een onzekere toekomst hebben gezorgd voor alle werknemers in deze sector’. De rechter erkende dat de pandemie nog niet voorbij is, maar dat de huidige situatie het toelaat om een aantal restricties te versoepelen zonder dat dit een risico voor de volksgezondheid impliceert. In zijn oordeel heeft de rechter de positieve epidemiologische gegevens, de voorspoedige voortgang van de vaccinatiecampagne en de noodzaak het aantal sociale ontmoetingsplaatsen uit te breiden laten meewegen. 

Overige versoepelingen vanaf 24 mei

Vanaf maandag 24 mei mogen ook alle bars in Catalonië ’s ochtends hun deuren om 06:00 uur openen in plaats van 07:30 uur voor het serveren van ontbijt. Ook voor de cultuursector komen er vanaf maandag versoepelingen. Culturele instellingen mogen vanaf dan 70 procent van hun maximale capaciteit ontvangen in plaats van de huidige 50 procent. Bij culturele, sportieve of religieuze bijeenkomsten mogen 1000 mensen aanwezig zijn in binnenruimten en 3000 mensen buiten. Ook congressen mogen weer doorgang vinden zonder dat daar vooraf toestemming voor is gevraagd. 

Mondkapjes

Regiominister Alba Vergés van Volksgezondheid heeft laten weten dat gekeken wordt naar een mogelijke versoepeling voor de mondkapjesplicht. In situaties waarbij voldoende afstand is in de buitenlucht zou deze verplichting mogelijk komen te vervallen. De minister benadrukte echter geen overhaast besluit te willen nemen, omdat de mondkapjes ook goede bescherming geven. 

In Catalonië heeft bijna 70 procent van de 50-plussers inmiddels de eerste prik gekregen. Naar verwachting zijn vanaf juni de 40-plussers aan de beurt en in juli iedereen van onder de 40 jaar. 

Dit vind je misschien ook leuk