Geen avondklok meer voor regio Valencia en nachtleven weer open

door admin
Geen avondklok meer voor regio Valencia en nachtleven weer open

Dit zal wel in beperkte mate zijn in de eerste periode, zo melden bronnen in de sector tegen de regionale krant Las Provincias. President Ximo Puigd bevestigde dinsdag dat de avondklok vanaf dinsdag 8 juni wordt afgeschaft. ‘De avondklok kan weg, maar andere maatregelen moeten zorgvuldig worden overwogen, zoals die in het nachtleven, alvorens hier de deuren open kunnen. We kunnen ons geen terugval  veroorloven’, zei het hoofd van de Generalitat over de nieuwe fase in de de-escalatie.

Ook de beperking van het aantal mensen bij sociale bijeenkomsten wordt verwijderd zowel in privé- als openbare ruimtes. In binnen- en buitenruimtes mogen maximaal 10 mensen bij elkaar aan een tafel zitten. Daarnaast mag de uitgaanssector volgende week weer open met de tijdslimiet van twee uur ’s nachts en met een capaciteitsbeperking van 50% binnen en 100% buiten, en met het verbod op dansen. Aan de beperking van de capaciteit in gebedshuizen, kerken en andere religieuze gebouwen komt ook een einde.

Deze maatregelen zijn overeengekomen tijdens de interdepartementale vergadering van de Generalitat voor preventie en actie tegen covid-19, die donderdagochtend is gehouden. Ze werden erna aangekondigd door de Valenciaanse president, Ximo Puig, in het Palau de la Generalitat. Hij rechtvaardigde de wijzigingen op basis van de incidentie van het coronavirus in de Valenciaanse Gemeenschap, dat al 11 weken op rij de laagste records in Spanje en Europa heeft. Momenteel is de incidentie 35,8 gevallen per 100.000 inwoners in de afgelopen 14 dagen (het Spaanse gemiddelde is 118,5).

In privé-woningen en op straat mag een onbeperkt aantal mensen bijeen komen. Restaurants en bars mogen open blijven tot 1 uur ’s nachts met eveneens een capaciteitsbeperking van 50% binnen, maar voor buiten geldt geen beperking meer. De nieuwe maatregelen/wijzigingen zijn van kracht tot het einde van de maand juni.

Puig drong aan op voorzichtigheid en op het blijven naleven van maatregelen van fysieke afstand en ventilatie om besmetting te voorkomen in binnenruimtes. De president wees op een ‘zekere toename’ van infecties de afgelopen twee weken in zijn regio die is ontstaan na de opening van de grenzen. Besmettingen komen vooral voor onder de jongere bevolking. In feite is de incidentie in deze periode met vijf punten gestegen, zoals de experts al verwachtten vanwege de voortschrijdende de-escalatie.

Mondkapje weg?

Puig gaf ook aan voorstander te zijn van de afschaffing van het verplichte gebruik van het mondkapje “in de open lucht, op de stranden, bossen en in natuurparken”, maar “buiten deze ruimten is de verplichting fundamenteel, omdat het het belangrijkste symbool is voor de wetenschap dat de pandemie niet is overwonnen en aan de andere kant is het masker zeer effectief geweest”. De regering heeft al aangekondigd dat dit besluit binnenkort zal worden genomen.

Dit vind je misschien ook leuk