Barcelona gaat voor meer groen en biodiversiteit in de stad

door admin
Barcelona gaat voor meer groen en biodiversiteit in de stad

De gemeente Barcelona heeft het Plan Natura 2021-2030 opgesteld om de stad groener en natuurlijker maken, zodat alle bewoners dicht bij huis in contact kunnen komen met de natuur. Meer natuur in de stad is niet alleen goed voor planten en dieren, maar levert ook producten op zoals drinkwater, schone lucht en bestuiving van gewassen. Meer groen in de stad zorgt voor schaduw en koelte en is goed voor de gezondheid van mensen, zowel geestelijk als lichamelijk. Ook houden bomen CO2 vast en kunnen bepaalde planten en dieren worden ingezet om plagen te bestrijden.

Meer groen

Barcelona werkt in eerste instantie aan meer groen en meer biodiversiteit in de stad. De gemeente wil daarvoor de groenstructuur versterken en verbinden met groene plekken rondom de stad, zoals het natuurpark Serra de Collserola en de rivieren Llobregat en Besòs. In de wijken met een gebrek aan groen kan gezocht worden naar mogelijkheden voor groen op daken, muren en in huizenblokken.

De gemeente stelt voorts een actieplan op voor verschillende diersoorten, zoals voor de eekhoorn, de mus, roofvogels, vleermuizen, reptielen en vlinders. In het plan staan manieren om de leefomgeving van deze dieren te verbeteren. Bijvoorbeeld door poeltjes in de stad natuurlijker in te richten, of door nestkasten in gebouwen te maken. Van dieren waar er teveel van in de stad leven, wil de gemeente het aantal terugdringen, zoals van duiven, zwerfkatten en de Aziatische hoornaar.

Natuurlijk onderhoud

Daarnaast gaat de gemeente de biodiversiteit versterken door het openbare groen op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier te onderhouden. Dat betekent dat gazons anders worden gemaaid zodat er bloemen kunnen groeien. Rondom bomen komen ook planten die helpen tegen plagen in die bomen en sommige parken krijgen een veel natuurlijker uitstraling. Dat natuurlijker groen zorgt voor ecologische processen waarbij andere planten en dieren (weer) een plek vinden in de stad.

Samen met bewoners

Tot slot wil Barcelona bewoners, organisaties en instellingen een actieve rol geven in het behoud en de ontwikkeling van meer biodiversiteit. Dat gebeurt nu al door stukjes grond uit te geven als moestuin voor senioren, of als stadstuinen. Zo kunnen mensen meer producten van eigen bodem eten. Verder zijn er plantdagen in het voorjaar voor scholieren en instellingen, educatieve programma’s en initiatieven als BioBlitzBCN, waarbij iedereen die mee wil doen de soorten identificeert in een bepaald gebied.

Op deze manier wordt als alles goed verloopt, Barcelona een stedelijk natuurreservaat. Op verschillende plekken zijn er al natuurreservaten in Barcelona, zoals in de oude steengroeve aan de voet van het Olympisch stadion. Plekken die zich goed lenen als natuurgebied zijn de steile hellingen van de Montjuïc, het park de los Tres Turons, de oevers van de rivier Besòs en het Parc dels Esculls in zee bij het Plaça del Fòrum. In recente groenprojecten, zoals het Plaza de las Glorias bij de kruising van de Diagonal en de Meridiana, is het groen al natuurlijker ingericht, wat met veel inheemse bloemen en struiken ook voor mensen aangenaam vertoeven is.

Dit vind je misschien ook leuk