Premier Spanje: ‘Er komt nooit een nieuw referendum zelfbeschikking Catalonië’

door admin
Premier Spanje: ‘Er komt nooit een nieuw referendum zelfbeschikking Catalonië'

De Spaanse premier vertelde tegenover het Parlement dat hij nog steeds achter zijn besluit staat om gratie te verlenen aan de Catalaanse leiders. Zij werden in 2019 veroordeeld tot jarenlange celstraffen voor het organiseren van een illegaal referendum voor de afscheiding van Spanje.

Het verlenen van gratie was volgens hem noodzakelijk om ‘een nieuwe fase van dialoog te openen die hereniging en co-existentie tussen Spanje en Catalonië mogelijk maakt’. Het verlenen van gratie betekent volgens hem echter niet dat hij de daden van de Catalaanse leiders zal vergeten.

Eerste ontmoeting leiders Spanje en Catalonië al plaatsgevonden

Dinsdag vond voor het eerst een ontmoeting plaats tussen Pedro Sánchez en de regiopresident van de Generalitat, Pere Aragonès. Tijdens hun eerste gesprek sinds Aragonès aantrad als regiopresident en sinds de Catalaanse leiders vrijgelaten werden uit de gevangenis spraken beide leiders over vervolggesprekken tussen de Spaanse regering en de Generalitat. Het eerstvolgende gesprek zal in de derde week van september plaatsvinden.

“Er komt nooit referendum over zelfbeschikking Catalonië”

Hoewel de twee leiders begonnen zijn aan het verbeteren van de onderlinge band, liet Sánchez woensdagochtend tegenover het Parlement weten dat hij geen mogelijkheid ziet dat er in Catalonië in de toekomst een nieuw referendum over zelfbeschikking zal worden gehouden. Zijn partij, de PSOE, zal het nooit toestaan dat deze optie aan de grondwet zal worden toegevoegd.

Territoriale geschillen werken economische en sociale vooruitgang tegen

De Spaanse premier sluit onderlinge ideologische verschillen niet uit, maar benadrukt geen enkel verschil te willen maken tussen Spanjaarden en Catalanen. “Territoriale geschillen werken economische en sociale vooruitgang tegen. Het verschil in idealen mogen we niet verwarren met een gemeenschappelijk ideaal”, zo sprak Sánchez woensdag.

Dit vind je misschien ook leuk