
“Buitensporig veel vlees eten is slecht voor de gezondheid en voor onze planeet.” Dit zijn de woorden in een videoboodschap van minister Alberto Garzón van Consumentenzaken in Spanje. In zijn nieuwste campagne heeft de minister als doel om de vleesconsumptie van alle soorten vlees te verminderen.
In Spanje worden jaarlijks 70 miljoen dieren geslacht
Garzón verdedigt zijn standpunt met enkele cijfers: De wetenschap toont aan dat wereldwijd 14,5 procent van de uitstoot van broeikasgassen afkomstig is van de veeteelt, en met name macro-boerderijen. Bovendien is voor een kilo rundvlees 15.000 liter water nodig. In Spanje wordt jaarlijks meer dan 7,6 miljoen ton aan vlees geproduceerd door het slachten van zo’n 70 miljoen dieren. Ook zorgen de uitwerpselen van koeien en varkens voor meer vervuiling dan auto’s, zo claimt Garzón.
Spanjaarden moeten gezonder gaan eten
Om deze redenen is het volgens de Spaanse minister noodzakelijk dat Spanjaarden hun voedingspatroon veranderen. Garzón verwijst hierbij ook naar het advies van het Spaanse agentschap voor voedselveiligheid (Aesan) dat mensen maximaal tussen de 200 en 500 gram vlees per week zouden moeten eten.
De gemiddelde vleesconsumptie van Spanjaarden bedraagt meer dan een kilo per week. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor een overmatige consumptie van rood vlees. Dit kan leiden tot een hartaanval, diabetes en andere ziektes.
Vleesindustrie en Spanjaarden woedend op Spaanse minister
Hoewel de Spaanse minister wijst op de voordelen voor de gezondheid van de Spanjaarden en voor de zorg voor onze planeet, werd deze boodschap niet overal goed ontvangen. Vleesproducenten, verkopende partijen en ook Spanjaarden, die veelal gek zijn op vlees, zijn woedend op de minister.
Campagne zorgt voor spanningen binnen Spaanse regering
Ook binnen de regering zorgt de boodschap van Garzón voor spanningen. Zo meldt minister Planas van Landbouw, Veeteelt, Visserij en Voeding dat hij niet afwist van de videoboodschap van minister Garzón. Ook vindt hij dat er onterecht wordt gewezen naar de vleesindustrie terwijl deze mensen juist respect verdienen voor het eerlijke werk dat ze voor Spanje doen. Bovendien blijkt uit gegevens dat de vleesconsumptie de afgelopen 10 jaar steeds verder daalt.