Mogelijk bewijs van menselijke aanwezigiheid in nieuwe grot in Malaga

door admin
Mogelijk bewijs van menselijke aanwezigiheid in nieuwe grot in Malaga

De nieuwe grot werd ontdekt op het land van de cementfabriek van La Araña in Rincón de la Victoria, de gemeente ten oosten van de stad Málaga. De grot staat voorlopig bekend onder de naam Maravilla Blanca, het Witte Wonder.

Als de echtheid en oorsprong van deze overblijfselen wordt bevestigd, zou dit het eerste duidelijke bewijs zijn van menselijke aanwezigheid in de grot. La Opinion de Málaga zocht contact met Julián Ramos, directeur van het Interpretatiecentrum van de Grotten van La Araña, een UNESCO-centrum, en directeur van het onderzoek. Gezien de foto’s twijfelt hij er niet aan: “Ze zijn zeker prehistorisch.”

Hij legt uit dat de ongeveer twaalf dikke lampen die zijn geanalyseerd in het naburige grottencomplex waarvoor hij verantwoordelijk is, een zeer brede datering hebben die teruggaat tot 45.000 jaar voor Christus (Neanderthaler periode) tot 4.500 (Neolithicum), toen grotten niet langer werden gebruikt om te leven maar om de doden te begraven.

In het geval van het Cuevas de La Araña-complex zijn zowel draagbare lampen gevonden in sint-jakobsschelpen als vaste lampen, het type van de twee dat in de nieuwe grot wordt aangetroffen.

Dierlijk vet of merg als brandstof

De archeoloog geeft aan dat deze vaste lampen werden gebruikt om doorgangen of donkere ruimten te verlichten. “Ze maakten een klein gaatje, en we weten dat ze het liever in de fossiele stalagmieten deden, waarna ze er een handvol dierlijk vet of dierlijk merg in deden en plaatsten daar een lont op. We hebben experimentele archeologie gedaan en de lonten die het beste werken zijn die van plantenstrengen. Sommige van deze lampen gaan wel drie tot vier uur mee”, meldt hij.

Wat betreft het materiaal dat als brandstof werd gebruikt, legt Ramos uit dat dierlijk merg het meest geschikt was “omdat het beter brandt, maar alleen is dat een veel duurder product omdat ze niet elke dag een mammoet, een bizon of een paard vingen, daarom werd het vet van elk ander dier gebruikt: geit, wild zwijn, zelfs vogels”.

Julián Ramos onderstreept de moeilijkheid tot nu toe om de leeftijd van de gevonden lampen te bepalen. “Sommige resultaten wijzen op Neanderthalers die de lampen hebben gemaakt en andere wijzen op de cro-Magnons.” 

“De indruk die ik krijg als ik de vetlampen zie, is dat er in ieder geval prehistorische bewoning is geweest, hoewel dat zou moeten worden geanalyseerd”, merkt Ramos op.

Grondige inspectie nodig

In dit opzicht dringt de archeoloog erop aan dat er een grondige insectie van de grot wordt gedaan. “Je moet op zijn minst in elk van de kamers graven en naar de bodem van de grot gaan, want je kunt een stalagmitische korst vinden en daaronder lagen met menselijke bewoning die Neanderthaler, Neolithicum, Bronstijd kunnen zijn… Zolang je niets opgraaft blijft veel bij speculatie.”

Levende grot

Met betrekking tot de geologische waarde van de holte wijst Julián Ramos erop dat “het de enige levende grot is die we hebben, de rest is min of meer gefossiliseerd, terwijl in deze grot kristallisaties, stalagtieten en stalacmieten worden gecreëerd; vanuit geologische perspectief is deze grot heel interessant.”

“Groter dan de Grot van Overwinning”

Een bron aangehaald door La Opinion de Malaga en die anoniem wil blijven heeft de nieuwe grot in het voorjaar ongeveer vijf uur bezocht en meldt dat deze groter is dan de Cueva de la Victoriia (Rincón de la Victoria), kleiner dan de Cueva de Nerja. Voorts heeft deze grot grote en open kamers en dan andere weer heel smal en hoog. In sommige kamers moet echt gekropen worden. 

Excentrieke stalactieten

“In termen van ontstaan en erosie door zeewater, is het een directe neef van de Cueva del Tesoro.” Bovendien wijst de anonieme bron erop dat “er een aantal excentrieke stalactieten zijn die ik in geen enkele andere grot in Malaga heb gezien”. Excentrische stalactieten zijn formaties die zich tegen de zwaartekracht in alle richtingen vertakken.

Bescherming

Op 25 augustus heeft de minster van Cultuur en Historisch Efgoed van de Junta de Andalucía, Patricia del Pozo, verzekerd dat de grot de bescherming geniet van de regioregering vanwege de ecologische waarde. Als er bovendien belangrijke archeologische overblijfselen verschijnen, grijpt de regering in. Er heerst onder onderzoekers en speleologen angst dat de cementfabriek die eigenaar is van de grond waar de grot is gevonden, de afgravingswerkzaamheden boven de waarde van de grot zou stellen. 

Dit vind je misschien ook leuk