Dramatisch verlies van resterende gletsjers in Pyreneeën blijkt uit onderzoek

door admin
Dramatisch verlies van resterende gletsjers in Pyreneeën blijkt uit onderzoek

Dat concluderen Spaanse wetenschappers in een nieuw onderzoek. De Pyreneeën vormen de natuurlijke grens tussen Spanje en Frankrijk. Sinds 2011 zijn hier gletsjers er verdwenen of veranderd in ijsvlekken. Bij 17 van de 20 resterende ijskappen gaat het om een verlies van gemiddeld 6,3 meter aan ijs. 

De ijsmassa is gemiddeld met ruim een vijfde gedaald, ofwel met 23 procent in ongeveer tien jaar tijd, schrijven de wetenschappers in hun onderzoek dat vorige week werd gepubliceerd in Geophysical Research Letters en is ‘peer reviewed’*.

De Spaanse onderzoekers concluderen dat de klimaatverandering verantwoordelijk is voor de vermindering van ijs. Specifiek zien ze de algemene opwarming van de temperatuur van 1,5 graden Celcius in de Pyreneeën sinds de negentiende eeuw als verantwoordelijk.

‘Waarschuwing’

‘Wat we hier zien, is een waarschuwing voor wat kan gebeuren in andere berggebieden zoals de Alpen’, aldus Jesús Revuelto, een van de schrijvers van het onderzoek. ‘De gletsjers daar hebben een veel grotere massa, maar we tonen hen de weg’. 

Het verlies van ijsmassa is een ’tragedie’ voor het landschap van de Pyreneeën, met effecten op de biodiversiteit die tot nu toe niet zijn gezien, zegt geoloog Ixeia Vidaller, een van de co-auteurs van het onderzoek. 

Satellietbeelden en drone-opnames

De wetenschappers werken in het Instituut Pyreneeën voor het Milieu (IPE), dat valt onder CSIC. Ze maakten gebruik van satellietbeelden en opnames gemaakt met onderzoeksvliegtuigen in 2011 om de evolutie van de gletsjers in kaart te brengen. Ze vergeleken deze met gegevens die werden verkregen tijdens bezoeken aan de gletsjers en 3D modellen van de bergen die vorige zomer met behulp van drones zijn gemaakt.

Vermindering van grootste ijskappen

Onderzoekers toonden het verlies tot 20 meter dik ijs aan in delen van de gletsjers die het snelst smelten. De verminderingen van de vier grootste ijskappen, zeggen ze, zijn consistenter dan die van de bestudeerde  kleinere ijskappen, aangezien het ijs hier in veel gevallen al is teruggetrokken in de schaduw van de door eeuwenlange erosie uitgehouwen richels. 

Sinds de jaren tachtig is de jaarlijkse hoeveelheid van ijsverlies niet verminderd, zo stelden onderzoekers vast in resultaten die in dit opzicht overenkomen met andere actuele onderzoeken. 

Gletsjers Pyreneeën ernstig bedreigd

“We kunnen met zekerheid stellend dat de gletsjers in de Pyreneeën ernstig bedreigd worden en kunnen verdwijnen of kunnen veranderen in resterende ijsvlekken in circa twee decennia”, schrijven de onderzoekers.

IPPC Klimaatrapport

Uit het recente IPPC Klimaatrapport uitgevoerd door wetenschappers van de Verenigde Naties blijkt duidelijk de rol die de mensheid heeft in de klimaatvernadering. Men ziet deze als en ‘vaststaand feit’. In het rapport wordt ook geschreven dat de temperaturen in ongeveer tien jaar zeer waarschijnlijk het niveau van opwarming overstijgen dat door de wereldleiders is gepoogd te voorkomen. 

*Een ‘peer review’ is een methode om een onderzoek te onderwerpen aan de kritische blik van een aantal gelijken, meestal vakgenoten of collega’s van de auteur. 

Bekijk ook: Gletsjers in Spanje verdwijnen in verontrustend tempo

Dit vind je misschien ook leuk