Roep om onafhankelijkheid goed zichtbaar tijdens Catalaanse nationale feestdag

door admin
Roep om onafhankelijkheid goed zichtbaar tijdens Catalaanse nationale feestdag

Dit aantal was lager dan in 2019, toen ongeveer 600.000 mensen meeliepen tijdens ‘La Diada’, en vorig jaar, toen er slechts kleine statische protesten werden georganiseerd om te voldoen aan de COVID-19-beperkingen. Toch was de roep om onafhankelijkheid in de stad voor het eerst sinds de uitbraak van de coronacrisis weer zichtbaar in de straten van de Catalaanse hoofdstad. Het protest werd georganiseerd door de Asamblea Nacional de Catalunya (ANC) en gehouden aan de vooravond van een overleg tussen de regionale Catalaanse regering met de Spaanse regering over samenwerking en mogelijk meer autonomie voor de regio.

Op de ‘nationale dag’ 11 september herdenkt Catalonië de verovering van de regio door de legers van de Spaanse koning Felipe V in 1714. De verovering van kasteel Cardona ten noorden van Barcelona luidde het einde van de Catalaanse onafhankelijkheid in.

De deelname aan de onafhankelijkheidsmarsen die al gedurende tien jaar op deze dag worden gehouden was het hoogst in 2011. Toen deden ruim 1,8 miljoen mensen mee. Globaal gezien is de helft van de Catalanen voorstander en de helft is tegen onafhankelijkheid van Spanje. De Spaanse regering heeft die roep om meer autonomie nooit erkend. Nog steeds zitten en aantal politici die op 1 oktober een illegaal referendum over onafhankelijkheid organiseerden met die uitkomst daarvoor in de gevangenis. aar dat is nooit erkend door de Spaanse regering. 

De separatisten hebben nu een meerderheid in de regionale regering. Maar ze zijn onderling verdeeld over de manier waarop die onafhankelijkheid tot stand moet komen. Er zijn partijen die afspraken willen maken met de Spaanse regering over meer autonomie. Andere partijen willen niets met de landelijke overheid te maken hebben en zonder medewerking zich afscheiden van Spanje.

“We zijn zeer sceptisch over de houding van de Spaanse regering en de uitkomst van deze onderhandelingen”, zegt Jordi Sanchez, algemeen secretaris van Junts per Catalunya (Samen voor Catalonië). Het cynisme wordt gedeeld door de Nationale Catalaanse Vergadering, die de gesprekken ziet als een poging om de situatie onschadelijk te maken. De groep organiseerde de mars op zaterdag met slogans als: “Vecht en we zullen de onafhankelijkheid winnen.”

Dialoog biedt kans op vooruitgang in debat

Pere Aragones, de Catalaanse regionale president, en zijn Republikeinse Catalaanse Linkse partij zijn van mening dat de gesprekken een echte kans bieden om het debat vooruit te helpen. “Catalonië staat op het punt iets te doen wat het nog nooit eerder heeft bereikt: het openen van onderhandelingen met de Spaanse staat, van regering tot regering, om aan te pakken hoe we dit conflict kunnen oplossen”, zei Aragones.
“We doen dit met de toezegging van beide partijen dat het resultaat van deze onderhandelingen ter stemming aan de Catalaanse burgers zal worden voorgelegd”, voegde hij eraan toe op Twitter.

De Spaanse premier, wiens linkse regering die de Catalanen die ooit een van de grootste aanhangers waren van zijn Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE) een handreiking wil doen, hoopt dat de gesprekken de wonden zullen helpen genezen die zijn veroorzaakt door eerdere spanningen. “Laat de geest van hereniging, wederzijdse genegenheid en eendracht onze gidsen zijn op deze (Catalaanse feestdag)”, tweette Sanchez in het Catalaans. “We gaan op weg naar datgene wat ons verenigt.”

In een poging de betrekkingen te verbeteren, heeft Madrid onlangs amnestie uitgevaardigd voor de Catalaanse onafhankelijkheidsleiders die na het referendum gevangen werden gezet. 

De organisatoren van de protestmars van zaterdag plannen ook manifestaties van 1 tot 3 oktober om het referendum van vier jaar terug tijdens dat weekend te herdenken. 

Dit vind je misschien ook leuk