Jacht op Iberische wolf per direct verboden in Spanje

door admin
Jacht op Iberische wolf per direct verboden in Spanje

Dinsdag werd het jachtverbod van het Ministerie van Ecologische transitie gepubliceerd in het Spaanse Staatsblad (BOE). Door dit jachtverbod is de Iberisch wolf definitief opgenomen als beschermde diersoort volgens het LESPRE-beschermingsprotocol.

Twee extra bepalingen bij jachtverbod Iberische wolf

Het Ministerie voegt echter wel twee extra bepalingen toe aan dit verbod: Ten eerste mag de jacht op een specifieke wolvensoort doorgang vinden wanneer een autonome organisatie hiervoor akkoord heeft gegeven. Dit is alleen het geval wanneer er geen andere oplossing kan worden gevonden ter bescherming van vee tegen wolven in de betreffende omgeving. Ook moet worden aangetoond dat de vangst van de soort geen negatieve consequenties heeft voor de instandhouding van de soort.

Ten tweede zal er voor 31 december 2021 een strategie worden bepaald voor het behoud en beheer van de Iberische wolf in Spanje. Deze zal bekend worden gemaakt op de website van het Ministerie van Ecologische transitie.

Vier Spaanse regio’s in beroep tegen besluit

Vlak na de bekendmaking van het jachtverbod, lieten de regiobesturen van Galicië, Asturië, Cantabrië en Castillië en León weten via de rechter in beroep te gaan tegen dit verbod. In deze regio’s leeft maar liefs 95 procent van alle Iberische wolven. De regiopresident van Galicië liet weten dit besluit te betreuren, vooral omdat er nauwelijks dialoog heeft plaatsgevonden tussen de Spaanse regering en de jagersverenigingen.

Het Ministerie wil met dit verbod een nieuw rechtskader bieden om het beschermingsniveau van de wolf in heel Spanje gelijk te maken. Tegelijk pleit de regering voor preventieve maatregelen en compensatiemogelijkheden om schade als gevolg van aanvallen op veehouderijen te voorkomen en te beperken. Het wetenschappelijk comité steunt het besluit van de regering omdat de stagnatie van de wolvenpopulatie gevolg is van een hoog niet-natuurlijk sterftecijfer waaronder de Iberische wolf te lijden heeft.

Dit vind je misschien ook leuk