Hoe klimaatverandering het toerisme in Spanje zal beïnvloeden

door admin
Hoe klimaatverandering het toerisme in Spanje zal beïnvloeden

Dat rapport ‘Gevolgen en risico’s afgeleid van klimaatverandering in Spanje‘ somt de risico’s op over een horizon van 30 jaar. De krant El Mundo haalt de gevolgen voor het toerisme eruit. Afgelopen januari blokkeerde de storm Filomena de luchthaven van Barajas urenlang en zorgde voor dagenlange vertragingen en problemen in het luchtverkeer. Vanwege de beperkingen die het gevolg waren van de pandemie, was het aantal passagiers op dit vliegveld, een van de belangrijkste ter wereld, minimaal en dat gold ook voor het toerisme in de stad. In een januari van een normaal jaar zou de ineenstorting monumentaal zijn geweest.

In augustus was het niet de kou, maar de hitte die ervoor zorgde dat Griekenland, een andere belangrijkste zon- en strandbestemming, een ongekende hittegolf meemaakte met temperaturen van bijna 50 graden. Dit veroorzaakte een golf van bosbranden. Een van de meest opvallende taferelen die hier het gevolg van waren was dat van duizenden toeristen die midden in de nacht door veerboten werden geëvacueerd, omringd door vlammen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden die illustreren wat de impact kan zijn van deze tot nu toe abnormale klimatologische schommelingen op het dichtstbijzijnde toerisme. De voorspelling is dat ze over een paar decennia het hele toerisme kunnen veranderen, de vakantiebestemmingen en de activiteiten die aan het toerisme zijn gerelateerd en zelfs de tijden van het toerisme zelf. 

Zee zonder stranden

Volgens de studie zullen de stranden zoals we die nu kennen, veranderen. Ze worden smaller omdat de zeespiegel en de golven zullen stijgen. Ook de watertemperatuur gaat omhoog met mogelijke gevolgen voor duikactiviteiten en wateractiviteiten die in rivieren worden gedaan, zoals raften en kanoën. 

Wintersport

Het wintertoerisme zal eveneens worden beïnvloed. De Spaanse wintersportoorden zullen minder sneeuw hebben en het seizoen zal korter worden. Sneeuw onder de 2.000 meter kan verdwijnen, aldus het rapport. Van alle skistations in de Pyreneeën (Spanje en Frankrijk) samen, zou in een scenario van vier graden opwarming slechts 7 procent van hen levensvatbaar blijven. 

Andere vakantieperiodes

De opwarming zal ook de vakantieperiodes veranderen. Zomers worden wellicht te warm, waardoor het hoogseizoen van de Spaanse zon- en strandbestemmingen van juli en augustus naar voor- en najaar zal verschuiven.

Meer toerisme voor Noord-Spanje

Toeristen, zowel nationaal als internationaal, zullen ervoor kiezen om hun toevlucht te zoeken in de noordelijke kustgebieden, om te ontsnappen aan de hitte in het zuiden en in het binnenland. Toeristen uit Noord-Europa, nu de belangrijkste markten voor Spanje, komen niet meer omdat ze in hun eigen land betere weersomstandigheden hebben. In het rapport wordt zelfs de mogelijkheid genoemd dat Spanjaarden dan vooral in de zomer naar die landen zullen reizen. In dit toekomstscenario verruilen ze Benidorm voor Gijón of Cádiz voor de Noorse fjorden.

Volgens de verschillende studies die in het rapport worden gebruikt, zullen buitenlandse bezoekers in 2080 met 20 procent zijn verminderd ten opzichte van 2004 en tegen het einde van de eeuw zou meer dan 30 procent van het Spaanse grondgebied ongunstige omstandigheden hebben voor de praktijk van toerisme in de zomer op het gebied van zon en strand, en meer optimaal in het noorden.

Mediterrane steden zullen volgens een van de studies het meest worden getroffen omdat de komst van toeristen naar deze bestemmingen al zou afnemen bij een stijging van de jaarlijkse tempertuurschaal met één graad. 

Infrastructuur

De impact van opwarming op de infrastructuur heeft ook gevolgen voor het toerisme: wegblokkades of problemen op luchthavens, zoals we zagen in het geval extreme weersomstandigheden zoals Filomena. Het rapport wijst bijvoorbeeld op de mogelijkheid van schade en erosie in bruggen en wegen door de toename van de intensiteit van de korte maar extreme regens.

Hetzelfde geldt voor treinen. Ook de mogelijkheid van branden door hittegolven en droogtes en stortregens die het treinverkeer kunnen beïnvloeden en vertragingen en annuleringen kunnen veroorzaken. Luchthavens kunnen last krijgen van toegenomen wind en mist die operaties op de landingsbanen kunnen beïnvloeden. 

Dit vind je misschien ook leuk