La Palma opgeschrikt door relatief krachtige aardbeving

door admin
La Palma opgeschrikt door relatief krachtige aardbeving

De beving vond plaats om 12:17 uur met het epicentrum op een diepte van 35 kilometer ten zuidwesten van Villa de Mazo, waar de bevolking de beving goed kon voelen. Het gaat om de grootste beving sinds de uitbarsting van de vulkaan op 19 september begon. 

Bovendien bereikte vanmiddag een nieuwe lavatong uit de hoofdstroom het strand van El Charcón, aan de kust van de gemeente Tazacorte. Om precies te zijn, bereikte de nieuwe tong de lavadelta die is gevormd tijdens de uitbarsting van de San Juan-vulkaan in 1949, tussen het strand van Los Guirres en El Charcón. Deze heeft bananenplantages vernield, diverse afzettingen en enekel gebouwen. Meer schade zal volgen, aangezien de lave zijn gestage weg naar beneden voortzet. 

De lava van de Cumbre Vieja-vulkaan bedekt al 431 hectare op het eiland. Een gebied met een omstrek van 36,24 kilometer en een maximale breedte van 1250 meter. De lavadelta beslaat een oppervlakte van 38 hectare.

Luchthaven weer dicht

De luchthaven van La Palma heeft deze donderdag alle activiteiten opgeschort vanwege een aswolk veroorzaakt door de uitbarsting van de Cumbre Vieja-vulkaan, meldt Aena. Door specifieke weersomstandigheden zouden de asdeeltjes het luchtverkeer zodanig belemmeren dat het gevaarlijke situaties zou kunnen opleveren. De rest van de luchthavens op de Canarische Eilanden zijn wel geopend.

Al op woensdagmiddag meldden de twee belangrijkste luchtvaartmaatschappijen in de regio, Binter en CanaryFly, dat ze de voor donderdag geplande vluchten tijdelijk zouden annuleren omdat de situatie van zwevende as verslechterde. Binter kondigde vandaag aan in elk geval tot komende vrijdag niet naar La Palma te vliegen. 

De beving volgt net nadat vulkanologen op dinsdagavond meldden dat de vulkaanuitbarsting zich in een stabielere fase bevindt

De Spaanse koning Felipe VI hield donderdag een videogesprek met vertegenwoordigers van het Canarische Eilandenplan voor vulkanische noodsituaties (Pevolca). Ze bespraken de actuele situatie op het eiland. De koning bevindt zich momenteel op het naburige eiland Tenerife.
El País meldt dat de koning overwoog om vanuit Tenerife naar La Palma te reizen. Hij werd echter gedwongen zijn plannen te wijzigen omdat de luchthaven van het eiland dicht ging. 

Dit vind je misschien ook leuk