
De podenco's werden in leven gehouden door twee drone-bedrijven die dagelijks voer en water brachten om te voorkomen dat ze verhongeren en uitdrogen. Een derde drone-bedrijf uit Galicië heeft een unieke reddingsactie op touw gezet om de honden uit hun benarde situatie te bevrijden. We schreven er hier over. De enige hobbel die nog genomen moest worden was toestemming verkrijgen van de autoriteiten om levende dieren per drone te vervoeren en tot het gebied met de reddingsdrone.
Woensdag werd die toestemming eindelijk gegeven door de Cabildo de La Palma en het vulkanische noodplan van de Canarische Eilanden (Pevolca). Daarmee kon het bedrijf Aerocamaras beginnen met de redding met drones van de honden. Maar de situatie verloopt niet zoals verwacht.
Na gisteren de hele dag te hebben gezocht in het gebied waar ze de afgelopen weken zijn gezien, met technische camera's en zelfs luidsprekers, is geen spoor van de vier honden gevonden. "Het is er erg warm en het is mogelijk dat ze zich onder struiken of in de gebouwtjes in hun eilandjes bevinden om zichzelf tegen de zon en hitte afkomstig van de naburige lava te beschermen" legde Jaime Pereira uit, hoofd van Areocamaras, dat samen met het dierenrechtenplatform Leales de redding van de dieren heeft georganiseerd. Ook kan het zijn dat de dieren zijn gestorven als gevolg van de voortdurende blootstelling aan de hoge temperaturen.
Het personeel van Aerocamaras blijft het eilandje volgen tot 22.00 uur en als de honden de hele dag niet verschijnen, zullen ze vergunningen regelen om de komende dagen door te gaan. De CEO van Aerocamaras, Jaime Pereira, is ervan overtuigd dat van 18:00 uur tot 19:00 uur vandaag, wanneer de temperaturen zullen dalen, met behulp van thermische camera's en nog een 30-vergrotingscamera, de dieren kunnen worden gedetecteerd.
“We gaan verder. We hebben 80 batterijen, een generator, we hebben alle apparatuur meegenomen, de reddingsdrone, het netwerk en veel personeel dat ons helpt zoals dierenartsen”, merkte Pereira op. Zijn mensen zijn zelfs op zoek naar afdrukken in een poging de dieren te lokaliseren zodat ze ze kunnen bevrijden. "We zullen hier blijven totdat we ze vinden en we ze eruit kunnen halen en zodra we er een zien, zullen we ze redden", zei hij.
De CEO van Aerocamaras is wel verbaasd dat de dieren niet naar buiten komen als ze de drone zien of horen, aangezien ze eraan gewend zouden moeten zijn en inmiddels weten dat er dan eten en drinken komt. Met een soortgelijk apparaat is er dagelijks voedsel en water bij hen gebracht.
Pereira benadrukt dat, na de tests die deze dinsdag zijn uitgevoerd, de teams en professionals "bereid" zijn om de redding "op elk moment" uit te voeren binnen het risico dat het met zich meebrengt, aangezien de operatie "moeilijk" is.
Zoals hij uitlegde, bevindt de dronepiloot zich op ongeveer 500-600 meter van de honden en op een heuvel, waardoor hij een goed zicht op het gebied heeft, hoewel de omstandigheden moeilijk zijn voor de drones om op te stijgen en te landen. "Maar we zijn blij, want we zijn er en we hebben toestemming om ons werk voort te zetten". zei Pereira.