Spanje en Portugal ontwikkelen samen prestigieus ruimteproject

door admin
Spanje en Portugal ontwikkelen samen prestigieus ruimteproject

In het onlangs in Cáceres ondertekende Verdrag voor Vriendschap en Samenwerking tussen beide landen is overeengekomen het project samen te zullen uitvoeren. Atlantic Constellation, zoals het project heet, is een aanvulling op het Europese Copernicus-programma voor aardobservatie van de Europese Commissie en de Europese Ruimtevaartorganisatie. 

Ook niet-Europese landen hebben interesse

De 16 observatiesatellieten gaan onder andere de biodiversiteit op het Iberische schiereiland monitoren en geavanceerde data verzamelen over de effecten van natuurrampen. Dat heeft directeur Miguel Bello van het Atlantic International Research Centre (AIR Centre), initiator van het project, bekendgemaakt. Ook andere landen die aan de Atlantische Oceaan liggen zijn vrij om aan te sluiten bij het project. Tot nu toe hebben Zuid-Afrika, Nigeria en Mexico al interesse getoond voor deelname aan het project. 

Samenwerken voor een groene en digitale transitie

Naar verwachting worden eind 2024 of begin 2025 de satellieten operationeel. De voorbereidingen voor het project worden gefinancierd met geld uit het herstelfonds Next Generation dat bestemd is voor innovatie en de groene en digitale transitie. De technische ontwikkeling wordt uitgevoerd door specialisten uit Spanje en Portugal. 

Vooralsnog is het niet duidelijk hoe de financiering van het project verloopt vanaf het moment dat de satellieten zijn gelanceerd. Dat kan of met publieke middelen gebeuren, of met een publiek-particuliere samenwerking waar geïnteresseerde investeerders op kunnen inschrijven. Naar schatting gaat het om een bedrag van rond de 60 miljoen euro. 

De Spaanse satellietbedrijven Hispasat en Hisdesat en het Portugese Geosat hopen het project te gaan uitvoeren. De leiding ligt bij het Spaanse Centrum voor Technische en Industriële Ontwikkeling (CDTI) en het Portugese Ruimteagentschap (PT Space). De coördinatie is in handen van het AIR Centre. 

In het overeengekomen verdrag tussen Spanje en Portugal zijn ook andere grote gezamenlijke projecten opgenomen in het kader van de groene en digitale transitie. Het gaat dan onder meer om een plan voor elektrisch rijden en verdere ontwikkeling van duurzame energiebronnen. 

Dit vind je misschien ook leuk