Rechters wijzen invoering covid-certificaat in Baskenland af

door admin
Rechters wijzen invoering covid-certificaat in Baskenland af

De Baskische uitvoerende macht kan binnen drie dagen na kennisgeving van de resolutie in beroep gaan bij het Hooggerechtshof. De rechtbank heeft het verzoek van het kabinet van Iñigo Urkullu om het EU-digitale covid-certificaat in uitgaansgelegenheden te implementeren afgewezen. Dit ondanks het feit dat het al van kracht is op de Balearen, Catalonië en Galicië, en ook wordt opgeëist door veel andere autonome gemeenschappen, zoals de regio Valencia, waar de regering een resolutie heeft klaar liggen om door de rechtbank te laten goedkeuren.

De claim van de Baskische regering was om het covid-paspoort te eisen in disco’s, danszalen, feesten met shows, muziekbars of karaokebars, evenals in de pubs en speciale bars die zijn opgenomen in groep III vanaf 22.00 uur of in restaurants met meer dan 50 couverts zolang de 14-daagse virusincidentie in het Baskenland de 150 gevallen per 100.000 inwoners overschrijdt (nu meer dan 300).

In de rechterlijke uitspraak wordt genoemd dat de Baskische regering enkele incidentie-cijfers heeft gegeven zonder specificatie door gemeenten. Door niet te rechtvaardigen dat de cijfers in de hele Gemeenschap gelijk zijn, “is het evenmin gerechtvaardigd dat dezelfde maatregel op uniforme wijze in het hele Baskenland wordt toegepast”.

Daarbij wijst de rechtbank op het feit dat ziekenhuisdruk niet hoog is en vooral dat het percentage gevaccineerden boven de 90% ligt. Vanuit die wetenschap ontbreekt het aan rechtvaardiging om de eis van het covid-paspoort zonder onderscheid op te leggen, en nog minder wanneer tegelijkertijd wordt erkend dat de effecten van besmetting op gevaccineerden niet relevant zijn”, luidt het oordeel.

De Baskische regering van haar kant heeft al aangekondigd het besluit te respecteren en niet in beroep te gaan tegen de maatregel. 

Dit vind je misschien ook leuk