Duitse Jaap van Dissel voorspelt spoedig einde coronapandemie voor Spanje

door admin
Duitse Jaap van Dissel voorspelt spoedig einde coronapandemie voor Spanje

Christian Heinrich Maria Drosten is directeur Virologie in het universitair ziekenhuis La Charité in Berlijn. Hij staat bekend als een van de ontdekkers van het SARS-coronavirus SARS-CoV. Sinds de coronapandemie publiceerde hij tientallen onderzoeken over het virus en was hij te horen in diverse podcasts.

Hoge vaccinatiegraad Spanje en Portugal sleutel tot succes

Sinds eind 2019 hebben diverse ‘deskundigen’ al meerdere uitspraken en voorspellingen gedaan over het verloop van de pandemie. Toch lijkt deze viroloog het vaak bij het juiste eind te hebben. De sleutel voor een spoedig einde van de pandemie in Spanje en Portugal ligt volgens de Duitse viroloog in de hoge vaccinatiegraad in beide landen.

“In landen met een hoge vaccinatiegraad, zoals Spanje en Portugal, zou de pandemie in het voorjaar definitief kunnen worden overwonnen.” Dit waren de woorden van Drosten tijdens een interview met de Duitse krant Der Spiegel van enkele weken geleden. Het interview werd opgepikt door de Spaanse krant 20Minutos.

Spanje en Portugal komen dichterbij endemische fase

Voor de goede orde: Het is niet zo dat Covid-19 dan niet meer bestaat in zo’n land. Alleen als een groot deel van de bevolking immuun is – ofwel door vaccinatie ofwel door het virus door te hebben gemaakt – en er zich alleen lokale uitbraken voordoen, dan komt de pandemische fase tot een eind. Vervolgens start de endemische fase, een fase waarin een virus of ziekte blijft voorkomen maar er sprake is van stabiliteit in het aantal besmettingen.

Voorspelling explosieve stijging Duitsland kwam uit

Drosten deed de afgelopen krappe twee jaar al meerdere voorspellingen waarvan een groot deel uitkwam. Tegelijk met de uitspraak over Spanje en Portugal voorspelde Drosten dat Duitsland nog lang niet klaar is met de pandemie. Hij voorspelde het overstromen van de ziekenhuizen in eigen land zodra de Deltavariant in volle hevigheid toe zou slaan. Dat moment lijkt nu te zijn aangebroken.

Noodzaak ontwikkelen nieuwe vaccins niet uitgesloten

Volgens Drosten moeten we intelligent en voorzichtig toewerken naar de endemische fase en het ineenstorten van de zorgstelsel zo goed  mogelijk proberen te voorkomen. Het beperken van sociale contacten is direct nodig en het vaccineren, waaronder ook het toedienen van de boosterprik, moet worden versneld. Drosten sluit niet uit dat er nieuwe vaccins moeten worden ontwikkeld als er nieuwe varianten opduiken, zoals de recent ontdekte Zuid-Afrikaanse variant.

Dit vind je misschien ook leuk