Beperkingen covid-paspoort zorgen voor hogere vaccinatiegraad in Spanje

door admin
Beperkingen covid-paspoort zorgen voor hogere vaccinatiegraad in Spanje

In grote steden, zoals Barcelona, Madrid en Valencia, was er de afgelopen week veel meer animo voor een coronavaccin, terwijl het vaccineren na de zomer een stuk minder hard ging. Diverse factoren dragen hieraan bij: Medio november werd namelijk bekendgemaakt dat steeds meer autonome regiobesturen zich gingen buigen over de invoering van het covid-paspoort om de pandemie te bestrijden.

Spaanse regiobesturen bekijken de juiste strategie om vaccin-weigeraars te bereiken. Een van die strategieën is dat onder meer horecazaken in inmiddels zes Spaanse regio’s hun gasten sinds kort vragen om het tonen van een covid-paspoort met een geldige QR-code. Op het moment van schrijven geldt dit in Aragon, de Balearen, Catalonië, Galicië, Murcia en Navarra. Andere regiobesturen willen dit ook maar zijn in afwachting van gerechtelijk akkoord om dit door te voeren.

De overheid van Spanje laat dit vooralsnog over aan de regiobesturen en blijft zelf vasthouden aan de strategie van mondkapjes en vaccinatie.

Twijfelende Spanjaarden kiezen toch voor vaccineren

Ook willen Spanjaarden de komende weken in de aanloop naar de Kerst graag op bezoek bij familie of op vakantie. Voor het reizen tussen enkele Spaanse regio’s en buiten Spanje dient een geldige QR-code te worden getoond. De Spaanse nieuwssite RTVE.es interviewde Spanjaarden die niet eens zijn met deze vorm van indirecte dwang. Toch kozen ze uiteindelijk voor vaccinatie omdat ze dan wel toegang krijgen tot faciliteiten, wel op vakantie kunnen en wel Kerst kunnen vieren met familie.

Boosterprik in Spanje komt op gang

Tot slot maakte Spanje in de afgelopen periode bekend mensen uit te gaan nodigen voor de boosterprik. De mensen die deze boosterprik als eerst mogen ontvangen zijn de 60-plussers, mensen werkzaam in de zorg, gedetineerden, mensen met een handicap in zorgcentra en mensen die eerder één dosis van Janssen kregen.

Beperkingen covid-paspoort zorgen voor hogere vaccinatiegraad

Al deze factoren zijn de voornaamste redenen dat het vooral in de grote steden in Spanje weer drukker is geworden bij priklocaties. Vorige week is er maar liefst 25 procent meer prikken gezet dan in de weken daarvoor. Na de toestemming van het EMA over het vaccineren van kinderen tussen de 5 en 11 jaar zou het kunnen zijn dat het de komende weken nog drukker wordt bij de priklocaties. Het Ministerie van Volksgezondheid heeft nog geen besluit genomen over het inenten van deze jonge doelgroep.

Volgens gegevens van het Ministerie heeft in Spanje in totaal 89,2 procent van de mensen een volledige dosis gekregen. 90,0 procent van de Spanjaarden heeft minstens één prik ontvangen.

Dit vind je misschien ook leuk