WHO en EMA oneens met Spaanse visie op Covid behandelen als griep

door admin
WHO en EMA oneens met Spaanse visie op Covid behandelen als griep

Eerder deze week werd bekendgemaakt dat Spanje een nieuw surveillancesysteem voor Covid-19 wil introduceren. Het wordt vergelijkbaar met het systeem dat voor griep wordt gebruikt. Een netwerk van gezondheidscentra en ziekenhuizen moet analyseren hoe het virus zich verspreidt, zonder elk geval te hoeven tellen. De Spaanse regering is van plan dit systeem te implementeren zodra de zesde coronagolf voorbij is.

Te vroeg om te praten over endemische fase

Terwijl Spanje deze visie bespreekt binnen de regering, zetten zowel het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een rem op de plannen van de Spaanse premier. Hoewel de omicronvariant milder lijkt, voorspelt de WHO het komende half jaar nog honderden miljoenen besmettingen in Europa. De organisatie is bovendien van mening dat Covid-19 nog lang geen endemische ziekte mag worden genoemd. De nieuwe strategie van Spanje is volgens het EMA en de WHO te voorbarig.

Covid-19 is slimmer en gemener dan gewone griep

Deskundigen zijn het er ook niet over eens om Covid-19 gelijk te stellen aan de gewone griep. Er zijn wel gelijke kenmerken, zoals een infectie in de luchtwegen en hoe het virus wordt overgedragen, maar Covid-19 is nog altijd veel gevaarlijker dan griep. Het coronavirus verspreidt zich namelijk slimmer en zorgt voor ernstigere longinfecties bij mensen onder de 50 jaar. Ook is griep seizoensgebonden en voor Covid-19 geldt dat vooralsnog niet. “Het virus heeft nog te vaak voor verassingen gezorgd. Daarom is het nog te vroeg om deze twee als gelijken te zien,” aldus een microbioloog aan de Complutense Universiteit van Madrid.

Spanje wil gesprek in Europa aangaan over nieuwe parameters

Ondanks deze opstelling van het EMA, de WHO en Spaanse deskundigen, geeft minister Darias van Volksgezondheid aan wel een gesprek met haar Europese collega’s aan te willen gaan over een nieuwe manier van toezicht op de gezondheidscrisis.

Spanje wil een soort waarschuwingssysteem dat vergelijkbaar is met wat er door sommige regio’s wordt gebruikt om de griep te monitoren. Volgens Spanje moet er een gezamenlijke visie in Europa komen hoe de aanwezigheid van het virus vast te stellen en vanuit de zorg hierop in te spelen. Dit zou een einde maken aan de dagelijkse statistieken van het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen.

Dit vind je misschien ook leuk