Opmerkelijke vondst 14 meter lange dode walvis op Zuid-Spaans strand

door admin
Opmerkelijke vondst 14 meter lange dode walvis op Zuid-Spaans strand

De vondst leidde tot grote commotie in de badplaats en tot veel activiteit op social media. De dode vinvis zal worden onderzocht door experts van het Spaanse centrum voor het behoud van bedreigde mariene diersoorten (CREMA) van Aula del Mar, het Spaanse instituut voor oceanografie (IEO) en de deelregering van Andalusië.

De vinvis is na de blauwe vinvis de grootste walvisachtige. Hij wordt gekenmerkt door zijn bruingrijze kleur over een groot deel van zijn lichaam, en door zijn lange en slanke silhouet. Hij kan tot 70 ton wegen. 

Vermoedelijk al langer dood 

‘De vis is al vele dagen dood, het lichaam is aan de buitenkant nog heel maar door gasvorming enorm gezwollen’, legt José Luis Mons, directeur van CREMA. uit. Gasvorming ontstaat omdat het lichaam zich al in een vergevorderde staat van ontbinding bevindt. Mons schat dat het dier misschien al meer dan tien dagen dood is en via de Straat van Gibraltar de baai van Estepona binnengekomen kan zijn.

Leden van CREMA, alsmede van de Junta de Andalucía en de operationele diensten van het gemeentebestuur van Estepona zijn bezig met het weghalen van het dier. De plaatselijke politie is belast met de bewaking om de stroom nieuwsgierige toeschouwers op afstand te houden. Onderzoekers zullen weefselmonsters nemen om de gezondheidstoestand van het dier voor zijn dood en de mogelijke doodsoorzaak te bepalen.

Wat gebeurt er met het stoffelijk overschot?

Het stoffelijk overschot wordt vermoedelijk, na toestemming van het regionale ministerie van Landbouw, Voedsel en Milieu, in de buurt begraven. Waarschijnlijk wordt geprobeerd om het skelet te conserveren om het tentoon te kunnen stellen. Een andere optie is dat de walvis wordt verbrand, maar dat is afhankelijk van wat volgens het gezondheidsprotocol van de gemeente wordt vastgesteld.

De deskundige erkent dat de vondst van de dode walvis opmerkelijk is, zeker voor de provincie Málaga. Jaarlijks zijn er hooguit een of twee van dergelijke vondsten langs de hele Andalusische kustlijn.  

Ook dode dolfijnen aangespoeld

De CREMA is extra alert na de vondst van deze walvis. Eerder zijn al de lichamen van drie dolfijnen aan de kust van de stad Málaga opgedoken, en ook in Torremolinos, Marbella en Nerja zijn dode dolfijnen gevonden. De stormen van de afgelopen tijd hebben de kadavers naar de kust gedreven. Er wordt nog onderzocht of er sprake is van louter toeval of dat er toch een andere oorzaak voor deze sterfgevallen is. 

Dit vind je misschien ook leuk